Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Vapo Oy:n valituksen ympäristöluvan saamiseksi Ilomantsin Koivu-Ruosmesuon noin 1200 hehtaarin turvetuotantoalueelle. Lupaviranomainen (Itä-Suomen AVI) oli hylännyt Vapon hakemuksen alkuvuodesta 2015 hankkeen Koitajoen Natura-alueeseen kohdistuvien vaikutusten vuoksi.

Päätös asiasta tehtiin hallinto-oikeudessa toissapäivänä 29. maaliskuuta. Tuoreesta päätöksestä on vielä mahdollisuus valittaa vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus hylkäsi siis Vapo Oy:n valituksen. Hallinto-oikeus katsoi aluehallintoviraston tavoin, että hanke hakemuksessa esitetyssä laajuudessa heikentäisi merkittävästi niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi Koitajoen alue on sisällytetty Natura-verkostoon.

Koitajoen kartta Avin päätökestä 2015.

Vapo on suunnitellut turpeekaivua aivan Koitajoen suojelualueen vierestä.

Perusteluihin kuuluvat Koivu-Ruosmesuon turvetuotantoalueen poikkeuksellinen laajuus ja sen sijainti erämaaluonteisen Koitajoen Natura 2000 -alueen ja siihen kuuluvan Koivusuon luonnonpuiston vieressä.

Turvekenttä sijoittuisi peräti kymmenen kilometrin matkalla vain 200–500 metrin päässä Koivusuon luonnonpuistosta ja Koitajoen Natura-alueesta. Suunniteltu turve-alue sisältyi vuoden 1976 kansallispuistokomitean alkuperäiseen luonnonpuisto-ehdotukseen.

Hallinto-oikeusKoitajokiKoivusuoVapo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.