Riistakamerat paljastivat kaksi uutta naalipentuetta. Tänä vuonna naalinpentuja syntyi jopa 25, neljällä eri pesällä. Kolme pentuetta syntyi Enontekiölle ja yksi Utsjoelle. Aiemmin syyskuussa Metsähallitus ja WWF tiedottivat kahdesta pentueesta ja 16 poikasesta.

Jotta naalinpesien tilanteesta saatiin täysi varmuus, Metsähallituksen Antti Ohenoja vei loppukesällä asutuille pesille riistakamerat. Kun kamerat nyt haettiin pois tunturista, ne paljastivat uudet pentueet. Yhdessä pentueessa oli kuusi poikasta, toisessa yksi. Lisäksi aiemmin löytyneeltä pesältä paljastuikin vielä kaksi pentua lisää. Naalinpesien ja ruokinta-automaattien riistakameraseuranta on saatu käyttöön WWF Suomen tuella.

Molemmilla pesillä, joista uudet pentueet löytyivät, oli havaittu naalipari tai ainakin yksittäinen naali, mutta pesätarkastusten yhteydessä naalit pitivät pentunsa piilossa. Voi olla, että pennut olivat syntyneet normaalia myöhemmin, ja pesätarkastusten aikaan ne viettivät suuren osan ajastaan pesäluolaston sisällä. Jos emot ovat arkoja ja varovaisia, ne myös saattavat pitää pentunsa ihmisiltä piilossa.

Lue reportaasi naalin suojelusta syyskuun 28. päivä ilmestyvästä Suomen Luonto -lehdestä!

Naalinpennut ovat jo kasvaneet ja leikkivät pesäkummulla. Kuva syyskuulta 2023. Kuva: Metsähallitus/WWF.

Kahdeksan naalipentua pesäkummulla syyskuussa 2023. Kuva: Metsähallitus/WWF

Juttua korjattu 19.9. klo 13.13: Toisessa aiemmin löytyneessä pesässä olikin kaksi poikasta enemmän, joten pentujen yhteismäärä on 25, ei 23.

metsähallitusmyyrävuosinaalisuojeluTunturi-Lappi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.