Artikkelin Vuoden turhakkeesta 2023 löydät täältä >>

Tietyt turhakkeet toistuvat ehdotettujen listalla joka vuosi. Sellaisia ovat esimerkiksi vesiskootteri, sähköpotkulauta ja huuhteluaine.

Toisaalta ehdotuksissa näkyvät myös ajankohtaiset ja juuri kyseisenä vuonna puhuttaneet aiheet. Tänä vuonna useita ehdotuksia keräsi ruoankuljetusrobotti, joka vie ostoksia yksittäisille asiakkaille katuja pitkin suristen.

Tunteita kuumensi Pirkkalan ja Lempäälän välille jo pidempään kaavailtu uusi moottoritie, joka tunnetaan myös nimellä Puskiaisten oikaisu. Esimerkiksi Laura Koponen perusteli sen valitsemista näin:

”Järkyttävä määrä luontoa aiotaan pistää matalaksi muutaman minuutin ajo­aikasäästön vuoksi.”

Alla tämänvuotisia ehdotuksia. Kiitos kaikille, jotka lähettivät ehdokkaansa Vuoden turhakkeeksi! Turhaketta ensi vuodelle voi jo ehdottaa osoitteessa www.suomenluonto.fi/turhake.

Kuva: Shutterstock

Kertakäyttöinen hautalyhty

Lyhdyt on aivan liian helppo vain jättää hautausmaalle, hakematta pois ja siivoamatta roskikseen. Tuuli kuljettaa näitä muovikippoja minne sattuu, linnut ja oravat jäävät näihin jumiin. Paljon järkevämpää on käyttää oikeaa lyhtyä ja vaihtaa sinne sisälle kynttilä.
Jaana Mononen

Kuva: Shutterstock

Jääpalamuki pakastealtaasta

Turhaa muoviroskaa, ja sähköä kuluu.
Anssi Parviainen

Fasaaninheitin

Tätä käyttötarkoitusta varten ihmisen tuottamat, ahtaissa tiloissa (myös pandemiariski) kasvatetut fasaanit ammutaan fasaaninheittimellä luontoon metsästäjän ja koiran koulutustarkoituksessa.
Erika Repo

Kuva: Beurer

Elektroninen hyönteispiston lievittäjä

Hyönteisten pistoihin on jo ennestään myynnissä erilaisia voiteita ja geelejä, ja myös reseptivapaista allergialääkkeistä saa avun jos kutina yltyy kovin pahaksi. Mihin tarpeeseen tuotetaan siis tällaista elektroniikkaa?
Eveliina Niskanen

Radio-ohjattava kakkapökäle

Tarvitseeko tätä edes perustella? Maailma kirjaimellisesti hukkuu mm. tällaiseen paskaan. Lapset eivät tarvitse tällaista muoviroinaa, vaan luontoyhteyttä. Lapset pitää viedä luontoon sen sijasta, että heille ostetaan täysin turhia muovihärpäkkeitä.
Saara Kallio

Kuva: Shutterstock

Kertakäyttöinen vape (sähkötupakka)

Vahingollisia ympäristölle ja terveydelle. Parin tuhannen henkosen jälkeen jätettä.
Milla Jokisaari

Kosmetiikkajoulukalenteri

Minikokoisia kosmetiikkatuotteita, joita kukaan ei oikeasti tarvitse, koska ne tulevat yllätyksenä eivätkä ole suunniteltua ostamista tarpeeseen. Lisäävät pakkausjätettä ja ylikulutusta.
Marika Lamberg

Kuva: Shutterstock

Vesiskootteri

Vesiskootteri jossa on polttomoottori aiheuttaa sekä ilman- että melusaastetta. Yksikin laite pystyy terrorisoimaan ison vesialueen. Vesiskoottereiden käyttö tulisi rajata viranomaiskäyttöön, jossa ne voivat puolustaa paikkaansa.
Risto Viitanen

TurhakeTurhake 2023Vuoden turhake

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.