Palsternakan sato on parhaimmillaan loppusyksyllä. Keski-Euroopassa villinäkin kasvava kermanvalkoinen juures oli keskiajalla arvostettu herkku, kunnes peruna ja porkkana astuivat joukkoon. Palsternakka kypsyy nopeasti, joten siitä saa helposti pikaruokaa; esimerkiksi uunijuureksia tai sosekeittoa, jonka voi maustaa vaniljalla. Perunasoseeseen ja sienimuhennokseen palsternakka antaa mukavaa potkua.
Juures maistuu myös sellaisenaan esimerkiksi dippilautasella tai raasteena.

Palsternakasta saa kuitua, kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Energiaa ja hiilihydraatteja siinä on puolet perunan määrästä.
Palsternakan vanhoja nimityksiä ovat muun muassa morajuuri, pastinakka ja pasternakka.

MAUKKAITA PALSTERNAKKARESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!

Uunijuurekset

3 porkkanaa
4 kelta- tai punasipulia
1-2 palsternakkaa
1/2 kyssäkaalia
2 purjoa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1-2 tl timjamia

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori porkkanat, sipulit, palsternakka ja kyssäkaali. Leikkaa purjo pituussuunnassa halki ja huuhdo huolellisesti. Leikkaa kaikki juurekset lohkoiksi tai kookkaiksi paloiksi. Voitele uunivuoka öljyllä, laita kasvikset vuokaan,kääntele ja mausta suolalla ja timjamilla.
Kypsennä noin 40 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Ripottele päälle halutessasi fetajuustoa.

Paahdetut palsternakkalohkot balsamiviinietikkakastikkeessa

4-5 kookasta palsternakkaa
öljyä
suolaa
mustapippuria

Kastike:
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1 tl sinappia
2 rkl kapriksia
2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
1 rkl tuoretta timjamia
0,5 dl öljyä

Lisäksi:
rucolasalaattia
(parmesaanilastuja)

Pese palsternakat hyvin ja leikkaa pitkittäin lohkoiksi. Aseta lohkot leivinpaperin päälle uunipellille.
Öljyä palsternakkalohkot ja mausta suolalla sekä pippurilla. Sekoittele niin, että maustetta tarttuu tasaisesti. Paahda kypsäksi 225 asteessa noin puoli tuntia.
Valmista sillä aikaa kastike sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään.
Jaa paahtuneet lohkot annoslautasille, lisää päälle nippu rucolaa, parmesaanilastuja ja mausta lopuksi reilusti kastikkeella. Tarjoa sellaisenaan paistetun makkaran, broilerin tai kalan kanssa.

Palsternakka-porkkanasalaatti

3 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 dl auringonkukansiemeniä
persiljaa

Kastike:
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl makeaa soijakastiketta
9 rkl kasvisöljyä
3 hunajaa
2 murskattua valkosipulinkynttä

Raasta porkkanat ja palsternakat karkeaksi raasteeksi. Paahda auringonkukansiemenet paistinpannulla. Hienonna persilja.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Kaada kastike raasteen, persiljasilpun ja auringonkukansiementen päälle.
Sekoita ainekset ja koristele salaatti tuoreella persiljalla.

Palsternakkapihvit

1 palsternakka (n. 75 g)
2 perunaa
1 kananmuna
ripaus suolaa

Kuori ja raasta palsternakka ja perunat.
Lisää raasteen joukkoon kananmuna ja suola.
Tee massasta pihvejä ja paista ne miedolla lämmöllä 7-8 minuuttia molemmilta puolilta.
Tarjoa pihvien kanssa raejuustoa ja kevytkermaviilistä sekoitettua esimerkiksi persiljalla maustettua kastiketta.

Palsternakka–porkkanasosekeitto (2 annosta)

2 palsternakkaa
2 porkkanaa
1 sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattisosetta
maitoa
timjamia
suolaa
currya
paprikajauhetta
pippuria
1 keltuainen

Pese ja kuori palsternakat sekä porkkanat. Paloittele ne pieniksi ja kypsennä pehmeiksi vähässä vedessä.
Pilko sipuli ja valkosipulit pieneksi, kuullota voi/öljy seoksessa ja lisää niihin reilusti mausteita. Lisää lopuksi tomaattisose.
Kun juurekset ovat kypsiä, kaada sipuliseos kattilaan. Survo sauvasekoittimella hienoksi ja lisää maito. Maista ja mausta. Lisää halutessasi keltuainen antamaan soseelle makua, väriä ja kuohkeutta.

palsternakkareseptit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.