Näin kuinka Harry Martinsonin ”Nässlorna blommar” tuli todeksi: löysin nokkosia, joissa oli kauniit valkoiset kukat kranssina varren ympärillä. Mikä kasvi se on?

Kasvi on valkopeippi. Se kasvaa samantapaisilla typekkäillä ja multavilla paikoilla kuin nokkonenkin. Lehdiltäänkin se muistuttaa suuresti nokkosta, mutta kun kukat aukeavat, ei määritysvaikeuksia ole. Lehdissä ei ole poltinkarvoja.

Yhdennäköisyys herättää kuitenkin kysymyksen, mahtaisiko valkopeippi jollakin tavoin hyötyä nokkosen näöstä? Useimmat kasvinsyöjät valitsevat kuitenkin ruokansa tuoksun, eivät ulkonäön perusteella. Jotakin samaa täytynee silti olla myös nokkosen ja valkopeipin kemiassa, koska eräiden yökkösten (kuten hammasyökkösen ja messinkiyökkösen) sekä hukkasiilikkään toukkien ravintokasvivalikoimaan kuuluvat molemmat. Toisaalta nokkosperhosen sukukunta ei pillikkeelle hairahdu.

Meillä valkopeippi on ihmisen seuralainen, joskus vuosisatoja sitten tullut. Se on yhä vanhan kartanokulttuurin seuralainen, jonka löytää kaupungeista, kirkonkylistä ja kartanopuistoista, mutta ei juuri varsinaiselta maaseudulta. Ehkä se on alunperin tuotu keripukin torjujaksi, sillä sen nuoria versoja voi käyttää salaattina. Monivuotisena se säilyy hyvin korkeassakin ruohostossa ja levittäytyy vähitellen laajemmallekin.

 

valkopeippi

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!