Olemme porukalla tuumineet, nukkuvatko karhut kesällä, kun ne kerran tankkaavat unta koko talven?

Kysymys antoi aiheen mietiskellä, onko karhun talvenviettoa hieman harhaanjohtavaa kutsua uneksi. Tärkeää on tehdä ero nisäkkäiden täydellisen talvihorroksen ja kevyemmän talviunen välillä. Raja näiden lepotilojen välillä ei varmaankaan ole aivan ehdoton. Myös horrostava siili herää aika-ajoin tarkastelemaan ympäristöään mutta vaipuu taas uudelleen energiaa säästävään lepotilaansa. Sille on tyypillistä alentunut ruumiinlämpö, joka voi noudatella suojapaikan lämpötilaa. Niin passiivinen horrostava nisäkäskään ei ole, että sallisi ruumiinlämmön laskea pakkasen puolelle, mikä merkitsisi yksilön kuolemaa. Vaaran uhatessa yksilö voi lisätä lämmöntuotantoaan ja tarvittaessa jopa herätä.

Nukkuminen ei varmaankaan ole karhun talviunen ensisijainen tavoite, pikemminkin keino elää säästöliekillä hankalan talviajan yli. Eikä karhu jatkuvasti nukukaan vaan ainakin ajoittain seuraa lepopaikkansa ympäristön tapahtumia. Uni lienee varsin katkonaista, ja kun kantava naaraskarhu synnyttää ja imettää pentunsa talvilevon aikana, se tuskin suoriutuu urakasta yhtämittaisesti nukkumalla.

Talviuni ei merkitse varastoon nukkumista ja karhu tarvitsee unta kesälläkin. Öisin liikkuvat nisäkkäät täyttävät unentarpeensa valoisan päivän aikana. Esimerkiksi karhu etsii päivämakuunsa jostakin viileästä paikasta, vaikkapa kostean ojan pohjalta, jossa se saa vedellä sikeitä rauhassa.

 

karhu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.