Monet hyönteiset ja muut selkärangattomat otukset kaivautuvat piiloihinsa odottamaan kevättä. Vain harva on enää liikkeellä, kun lämpötila hipoo nollaa.

Suosittu selviytymistaktiikka on karikkeeseen, sammaliin tai maahan kaivautuminen. Päälle satava lumi eristää hyytävimmiltä säiltä. Ennen nietosten kertymistä karikkeen seasta voi yhyttää vaikkapa perhostoukan tai hämähäkin. Seitsenpistepirkko talvehtii porukalla, joten kerralla voi löytää useampia.

Osa selkärangattomista eläimistä piiloutuu kaarnan tai kivien rakosiin tai vaikka ulkorakennuksiin. Näin tekevät esimerkiksi aikuisena talvehtivat perhoset.

Sitruunaperhonen on hurja sinnittelijä. Se asettuu roikkumaan sopivaan varpuun selkä maata kohti, joten vähälumisena talvena se on pitkään säiden armoilla.

Vinkki: Monet linnut etsivät talvehtivia hyönteisiä ruoakseen. Seuraa niiden touhuja ja katso, mistä ne etsivät. Tiaiset saattavat penkoa jopa pihakalusteita.

luonnonkalenteriseitsenpistepirkkoselkärangattomatsitruunaperhonentalvehtiminen

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €