Panu on sieniin erikoistunut luonnonsuojelubiologi ja Jyväskylän yliopiston lehtori. Kuva: Vilja Pursiainen

  1. KORALLIORAKAS.
    Hienointa on se, miten kovasti sieni näyttää olevan väärässä paikassa. Nimensä mukaisesti se näyttää korallilta, joka tulisi vastaan Avaran luonnon meristä kertovassa jaksossa, mutta se onkin varjoisassa metsässä ison koivulahopuun kyljessä. Koralliorakas voi olla jalkapallon kokoinen, joten sen näkee jo kaukaa. Ensimmäisellä kerralla aivot menevät solmuun ennen kuin tajuaa, että se on sieni.
  2. ORANSSIHIIPPO.
    On olemassa todella pieniä ja kauniita sieniä, joiden kauneus tulee esiin vasta, kun on riittävän lähellä. Oranssihiippo on yksi niistä. Se on kirkkaan oranssi, vain muutaman sentin korkuinen helttasieni. Laji on aika harvinainen ja elää vanhojen kuusimetsien pohjalla sammaleella. Se kasvaa isoissa ryhmissä, joten kun sen huomaa, on helposti jo tallannut kymmenen. Hiipot ylipäätään ovat toinen toistaan kauniimpia sieniä.
  3. KASTANJAUKONSIENI.
    Muiden pikku-ukonsienten tapaan se on vaaleapohjainen, ja pinnalla on tummia suomuja. Kastanjaukonsienen yläpinta on parhaimmillaan todella kaunis, lämpimän punaruskea. Se tulee vastaan harvoin, joten löydössä on jotain todella herkkää.
kastanjaukonsienikoralliorakasluonnonkalenterioranssihiippo

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi