Syyskuussa tunturin avopaljakka on usein maaruskasta karmiininpunainen. Tuo ruska johtuu lähinnä riekonmarjasta (Arctostaphylos alpina). Se värjää maisemaa matalina, punaisina mattoina myös alempana tunturikoivikoissa.

Kasvin marja on suuri, halkaisijaltaan yli sentin kokoinen. Ensin se on vihreä, sitten punainen ja kypsänä musta ja mehevä. Nyt syyskuun lopulla marjat ovat jo hyvinkin kypsiä ja valmiita poimittaviksi. Ne pistävät silmään punaisten lehtien lomasta.

Riekonmarjat kelpaavat hyvin riekoille ja kiirunoille, mutta ne sopivat hyvin myös ihmisravinnoksi. Harva niitä vain huomaa poimia.

Vinkki! Riekonmarja ei ole kovin makea, mutta kokeile sitä mehuna ja soseena. Karpalon tapaan riekonmarjoja voi kerätä vielä ylivuotisinakin. Silloin ne ovat käymisen takia happamia.

nyt luontoonriekonmarja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.