Pirkanmaan Ely-keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön luonnonsuojelualueen rajusta hakkuusta Orivedellä.

Yksityisellä luonnonsuojelualueella oli hieno varttunut haavikko, ja se on perustettu erityisesti valkoselkätikan suojelemiseksi.

Se on osa Oriveden Eräjärven Natura-aluetta, mutta edes kaksinkertainen suojelu ei haavikkoa pelastanut, kun UPM viime talvena hakkasi seudulla.

Alue ei ole suuren suuri, noin 20–30 aaria, mutta sillä arvioidaan olevan huomattava merkitys alueen monimuotoisuuden lisääjänä.

Ilmoittaessaan ELY-keskukselle luonnonsuojelualueen tuhosta Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistys (MHY) selitti motokuskin erehtyneen. Erehtymistä on vaikea ymmärtää ja uskoa, sillä hakkuukohteet ja suojelualueet ovat yleensä tietokoneella, ja GPS näyttää missä mennään. Luonnonsuojelualueesta oli erikseen ilmoitettu  MHY:lle.

Erehtyminen on sitäkin vaikeampaa, kun luonnonsuojelualue on peltojen keskellä.

”Se on erillinen metsäsaareke pellolla, siinä ei ole suoraa jatkumoa muuhun metsään”, kertoo Pirkanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Kai Koivisto.

Ely-keskus on jättänyt asiasta poliisille tutkintapyynnön.

”Tutkintapyyntö jätettiin 24.4. ja siinä epäillään luonnonsuojelulain rikkomista”, kertoo Ely:n lakimies Riina Arffman.

Hakkuissa epäillään siis luonnonsuojelurikosta, josta rangaistukseksi on säädetty sakkoa tai maksimissaan kaksi vuotta vankeutta, törkeässä luonnonsuojelurikoksessa neljä vuotta.

Metsänhoitoyhdistys ei kommentoi

Hakkuiden suunnittelusta vastasi Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Juha Ruuska, joka ei kuitenkaan halunnut selvittää tapausta.

”Työnantaja on kieltänyt antamasta haastatteluja tällaisille lehdille. MHY:n johtaja Harri Katajamäki voi vastata kysymyksiin, jos haluaa”, Ruuska ilmoitti.

Pohjois-Pirkan MHY:n johtaja Harri Katajamäki ei vastannut puhelinsoittoihin.

hakkuutnaturaOrivesiUPM

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.