Kainuun Ely-keskus on kieltänyt UPM:ää aloittamasta Ärjän hakkuita niin kauan, kuin toimenpidekieltoa käsitellään.

Hakkuukielto tuli aivan viime tingassa. Ensimmäiset monitoimikoneet olivat juuri rantautuneet Oulujärven Ärjän hiekkarannoille, kun kielto tavoitti UPM:n. Kainuun luonnonsuojelupiiri ja Kainuun lintutieteellinen yhdistys jättivät eilen 27.1 Ele-keskukselle vaatimuksen Ärjän asettamisesta toimenpidekieltoon. UPM:n tarkoitus oli aloittaa suoraan liikkeestä saaren sisäosien parturointi 120 hehtaarin alalta.

”Soittivat Ely-keskuksesta ja kertoivat UPM:n motoille annetun hakkuukiellon ainakin siksi ajaksi, kuin vaatimuksemme käsittely kestää. Nyt motot kuulemma keräävät tuulenkaatoja”, kertoo Kainuun luonnonsuojelupiirin metsävastaava Vesa Hyyryläinen.

”Tuntuu siltä, että olemme oikealla tiellä ja vaatimuksemme on hyvin perusteltu. Yhtiön Natura-alueelle laatima hoito- ja käyttösuunnitelma on tehty vajavaisin tiedoin. Saarella on esimerkiksi uhanalaisia lintulajeja, mutta linnustoselvitys on jätetty tekemättä.”

Hyyryläisen mukaan Ärjän säilyttmiselle on maakunnassa laaja tuki.

”Myös suuren yleisön reaktio on hakkuita vastaan. Maakuntalehti Kainuun Sanomien kyselyssä kolme neljästä vastaajasta vastusti hakkuita. Toimintaa jatketaan, kunnes UPM vetäytyy hakkuista, ja saaren saadaan luontoa ja virkistyskäyttöä kunnioittava ratkaisu”, hän vakuuttaa.

Natura-alue
Ärjä on 270 hehtaarin harjusaari Oulujärvellä. Se on rantojensuojeluohjelmassa ja kuuluu Natura-2000 verkostoon. Saaren rannat on suojeltu tiukasti, mutta sen sisäosien metsien asema on epäselvä. Saaren omistava UPM haluaisi hakata 30 hehtaarin verran kokonaan paljaaksi ja 90 hehtaaria siemenpuuasentoon. Yhtiön on ollut halukas myymään saaren valtiolle, mutta ympäristöministeriö ei ole lämmennyt UPM:n hintapyynnölle.

ElyOuljärviUPMÄrjänsaari

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.