Julkaisemme joka numeron yhteydessä yhden extravastauksen vain digitilaajille.

Mikä puu tekee metsässä tällaisia mustia marjoja? Ovatko marjat syötäviä?

Kuva: Toni Asikainen

Kysyjän lähettämässä kuvassa on tuomi (Prunus padus). Tämä nimi on vakiintunut yleiseen kielenkäyttöön, joskin virallisesti se on lehtotuomi. Siitä esiintyy meillä kaksi alalajia: koko maassa tavattava etelänlehtotuomi ja Lapissa kasvava pohjanlehtotuomi.

Keväisen, tuoksuvan kukintansa jälkeen tuomi tekee marjat, jotka ovat ensin punaisia ja kypsinä mustia.

Tuomea pidetään myrkyllisenä, eikä sen marjoja pidä nauttia tuoreina.

Marjojen sisältämissä siemenissä on amygdaliinia, joka on myrkyllinen aine. Se vapautuu, jos siemeniä rikotaan. Amygdaliinin hajotessa vapautuu pieniä määriä sinihappoa sekä lisäksi karvasmanteliöljyä ja rypälesokeria.

Amygdaliinia on kuitenkin niin vähän, että tuomen marjoja voidaan käyttää esimerkiksi juomien maustamiseen.

Toinen mustamarjainen pensas, johon tuomen voisi ehkä sekoittaa, on korpipaatsama (Frangula alnus). Sen marjat ovat ensin vihreät, sitten punaiset ja lopuksi mustat.

Korpipaatsaman lehdet ovat ehytlaitaiset, kun taas tuomella ne ovat sahalaitaiset. Myös korpipaatsama on myrkyllinen.

digitilaajalleluonnonmarjatmarjatmyrkyllisyystuomi

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi