Tunnustan. Olen sohvaperuna. TV-katsojana olen kaikkiruokainen, mutta eniten kulutan ajankohtaisohjelmia ja dokumenttielokuvia. Kesän jälkeen havahduin huomaamaan, etten ole pitkään aikaan nähnyt televisiosta vaikuttavaa ympäristödokumenttia.

Piti oikein tutkia Ylen ohjelmistoa. Kahlasin läpi ensimmäiset 250 dokumenttielokuvaa tai sarjaa. Näistä pienehkö osa oli perinteisiä luontodokumentteja, joissa luonto tarjoillaan eskapistisen kauniina, puhtaana ja siloiteltuna. Ympäristöaiheisia dokumentteja tai sarjoja löysin vain kolme!

Aika erikoista aikana jolloin ympäristöasiat ovat ajankohtaisempia kuin ehkä koskaan aiemmin.

Ympäristöaiheisia dokumenttielokuvia tehdään maailmalla paljon, mutta jostain syystä vain aniharva niistä päätyy kotimaisille kanavillemme.

Mielenkiintoisimmat uutuudet näkeekin nykyään television sijaan festivaaleilla. Tänä vuonna esimerkiksi Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla rikkoutui taas kävijäennätys. Näytillä oli paljon laadukkaita luonto- ja ympäristödokumenttielokuvia, useita kotimaisiakin. Ne tuntuvat kiinnostavan suurta yleisöä.

Ympäristöaiheinen dokumentti on perinteisesti kuulunut niihin genreihin, joiden osalta Ylellä ei ole ollut omaa tuotantoa. Aihepiiri on joutunut Ulkolinja-tyyppisten ajankohtaisreportaasien ja taiteellisesti kunnianhimoisten dokumenttielokuvien väliinputoajaksi.

Eikö Ylessä ole huomattu että sen verorahoin tuettu asema kansakunnan valistajana on taas vahvistunut? Yle on voinut taas paremmin keskittyä sivistys- ja kulttuuritehtäväänsä tarvitsematta erityisemmin lähteä mukaan viihde- ja katsojakilpailuun.

Katsojien luontosuhteen vahvistaminen kauniita luontodokumentteja näyttämällä on todella tärkeä asia sekin, eikä kansalaisten ympäristöahdistusta tarvitse loputtomasti lisätä. Mutta edes välillä ympäristöongelmien ja luonnonsuojelun nykytilannetta voisi vilauttaa vähän rujompana ja todenmukaisempana. Maton alla on jo niin paljon ikäviä totuuksia, että lisää ei mahdu.

Sitäpaitsi, moni hyvä ympäristödokumentti tarjoaa ratkaisuja pelkkien ongelmien sijaan.

luontodokumenttiluontoelokuvaYLEYmpäristö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.