Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asu­mus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loitto­nevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pi­hapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.

Talvella mökin pihamaalla oli hiirenhiljaista, sanan­mukaisesti. Metsähiiret olivat asettuneet taloksi. Metsä­myyrä kulki kuin marketissa sisään ja ulos talosta keit­tiön vanhan viemäriputken kautta. Kärppä kierteli ta­loa hiirijahdissa, metsäjänis ja orava etsivät ruokaa pi­hapiiristä, ja kettukin partioi rantaviivassa.

Nyt, kevään ensikäynnillä, kuivuneiden lepänlehtien vaippa peittää mökin pihamaan.

Sanotaan että puutarhanhoitoa voi käyttää meditoi­miseen. Haravoiminen on parasta meditointia, ei ole kii­rettä mihinkään eikä tiukkoja tavoitteita. Kukaan ei tu­le moittimaan, jos välillä jää nojailemaan haravan var­teen tutkaillakseen ympäröivää luontoa.

Sini- ja valkovuokot nostavat hennosti päätään lehti­en alta, näsiän kukinta on jo pitkällä, ja tuometkin al­kavat herätä kesään.

Hiiret ovat kaikonneet metsän puolelle. Metsäkauriit ovat myllänneet kukkapenkkiä, kivikkoreunusten me­hevät mesikasvit ovat niiden herkkua. Siivoan kaurii­den sotkut haravalla.

Kaivon pohja pitää tähystää huolella. Vaikka kai­vonkansi on tiivis, sammakonraatoja löytyy aina sil­loin tällöin.

Hauet ovat lokotelleet kaikessa rauhassa rantavedes­sä, mutta ihmishahmon piirtyminen rantakivikon ylle saa ne ampaisemaan molskahtaen kasvillisuuden suojiin.

Telkkä säpsähtää lentoon rantapöntöstä, sekään ei vielä ole tottunut ihmisten läsnäoloon.

Haravoin lehtiä pieniin kasoihin, jotka joskus unoh­tuvat niille sijoilleen koko kesäksi tuulen riepoteltavik­si. Eihän pihaa oikeasti edes tarvitsisi siistiä, niin on vain tapana tehdä, ikäänkuin merkiksi siitä että isän­tä on vaihtunut.

Ihmisten asuttaessa taas mökin, luonto joutuu väistymään, mutta ei kauas. Ja hyvä niin, sillä siksi kai mökille mennään? Että oltai­siin lähellä luontoa, jopa osa sitä.

PS. MikäŠ tekee kesäŠn? MikäŠ tuo sen tunteen, ettäŠ kesäŠ on alkanut, tai luo parhaiten kesŠän tunnelmaa? Vastaa kyselyyn!

kesämökkikevätpiha