Kirjahyllyssäni on pieni punainen kirja. Tuo teos, F. B. Kirkman: British Birds (Thomas Nelson & Sons 1929) löytyi aikoinaan porvoolaisesta antikva­riaa­tista. Kirjan viehättävin yksityiskohta on sen ensimmäisellä sivulla. Sivun yläosaan on kauniilla käsialalla kirjoitettu:

”(To) Donald with Love
June 20th, 1949
Auntie Lippie”

Olen monesti miettinyt kirjan edellistä omistajaa ja lahjan antamisen taustoja. Antohetkellä Donald ei liene kovin iäkäs mies, koska saa lahjan tädiltään. Lahjan ajankohta ei osu koulujen päättymiseen, joka Britanniassa on vasta heinäkuun puolella. Kyseessä lienee siis henkilökohtaisempi muistaminen, syntymäpäivälahja kenties.

Päivämäärä herättää enemmänkin ajatuksia. Maailmansodan päättymisestä oli vain muutama vuosi. Onko lintukirjan antaminen keino auttaa saajaa pääsemään irti sotavuosien karuista kokemuksista, suuntaamaan ajatuksia tulevaisuuteen?

Olipa Donald sitten sota-ajan läpikäynyt lapsi tai rintamalta palannut nuorukainen, mikäpä eheyttäisi ihmistä paremmin kuin luontoharrastukseen syventyminen.

Emme voi tietää millaisin mielin saaja otti lahjan vastaan. Kenties kirja hautautui ylähyllyn viimeiseen nurkkaan, tai voi myös olla, että se sysäsi liikkeelle läpi elämän kestäneen harrastuksen ja luontosuhteen.

Nyt Lippie-tädin lahja on minun kirjahyllyssäni ja herättää yli puolen vuosisadan jälkeenkin yhä mietteitä ja hyvää mieltä.

Monelle hyvä kirja on ollut lähtölaukaus luontoharrastukseen. Kirjoista parhaat kestävät yllättävän hyvin aikaa ja välittävät luonnontuntemusta ja harrastamisen iloa seuraavillekin sukupolville.

Tutustu muihin antikva­riaat­­tien ja kirjastojen aarteisiin torstaina ilmestyvässä Suomen Luonnossa 9/18!

antikvariaatitdivaritkierrätys

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.