Leppien varjostama polku vie lehdon läpi viehättävään rantapoukamaan. Polku on heinittynyt, ja siellä täällä näkyy kauriiden jätöksiä. Tämä on selvästi eläinten väylä rantaniitylle, tuoreen heinän äärelle. Houkuttaisi kulkea niiden reittiä, mutta ajatuksissa vilkkuvat varoitusvalot: puutiaisvaara!

Viime vuoden heinäkuussa kävin Ahvenanmaalla, Kökarissa kesken kovimpien helteiden. Saari oli rutikuiva, eikä puutiaisia löytynyt viikon aikana kuin yksi nymfi – ne olivat kadonneet kuin maan nieleminä.

Niin ne olivatkin: puutiaiset pakenevat kuivuutta karikkeeseen, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä taas olisi tutuilla paikoilla heti kun sade on kostuttanut maaston. Niinpä olin erityisen tarkkana retkeillessäni taas Kökarissa tänä keväällä. Olisiko puutiaisia nyt paljon liikkeellä? En neljän päivän aikana löytänyt ensimmäistäkään, mikä ei ehkä ollut ihme, sillä retkeen osui pakkasyökin. Sellainen tunne jäi, että viime kesän kuivuus olisi verottanut puutiaiskantaa.

Professori Heikki Henttonen kuitenkin varoittaa vetämästä nopeita johtopäätöksiä. Aikuiset puutiaiset ovat sitkeitä ja säilyvät maan koloissa kuivien kausien yli. Toukat ovat herkempiä pakkasille, myyräkantojen vaihtelulle ja ehkä kuivuudellekin, mutta mahdollinen vaikutus näkyy vasta kahden vuoden päästä, kun viime kesän toukat kehittyvät aikuisvaiheeseen.

Ohjeet siitä, mistä puutiaisia saa ja mistä ei, ovat epämääräisiä. Jossakin väitetään, että niitä kuhisee heinikossa, toisen lähteen mukaan niitä on eniten kangasmetsässä. Monella on käsitys, että niitä voi olla missä vain, mutta sekään ei ihan pidä paikkaansa.

Ainakin Kökarissa puutiaisia on varsin keskittyneesti tietyillä paikoilla, ja välissä on isoja alueita, joilla niitä ei ole juuri lainkaan. Eniten niitä on siellä, missä metsäkauriit ja muut eläimet liikkuvat. Varjoisissa tai puolivarjoisissa metsäreunoissa ja poluilla, joissa on kostea maaperä ja kenttäkerroksessa säären korkuista kasvillisuutta.

Kesä on pian täällä, eikä puutiaisten kannata antaa pilata lomaa. Omista niille kuitenkin pieni hetki ja ilmoita oma puutiaishavaintosi kyselyymme osoitteessa www.suomenluonto.fi/puutiainen.

Lisää puutiaisista Suomen Luonnon 4/2019 sivuilla 46–49.

kesäkuivuuspuutiainenretkeily

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.