Taas kerran on nähty, miten erilaisia keväät voivat olla. Vuosi sitten talven päättymistä saatiin odotella perinteisen helmikuun oloisessa ilmanalassa huhtikuun puoliväliin. Silloin rysähtikin oikein kunnolla ja varhaiskevät jäi ainakin etelässä vain muutaman päivän pituiseksi. Nyt helmikuu ja maaliskuu ovat olleet lämpimiä ja vähälumisia, maaliskuun puolivälin kylmää henkäystä lukuun ottamatta.

Luonto-Liitto on järjestänyt Kevätseurantoja jo 1961 lähtien. Tänä vuonna kevään edistymistä seurataan seitsemänä viikonloppuna, joista viimeinen on kesäkuun alussa. Näköhavaintojen lisäksi kuunnellaan ääniä: teemalajeina ovat pajulintu, tiltaltti, sirittäjä, sammakko, viitasammakko ja rupikonna.

Havaitsijoiden ja havaintojen määrä on lisääntynyt huimasti vuosikymmenten mittaan. Nyt havaintoja kertyy jo tuhansittain, ja ne kaikki toimitetaan Helsingin yliopiston Luonnontieteelliselle keskusmuseolle.

Seuranta on paitsi hauskaa myös erittäin hyödyllistä. Tällaiset pitkät aikasarjat kerryttävät ainutlaatuista tietoa siitä, minkälaisia muutoksia luonnossa on käynnissä.

Lue lisää Kevätseurannasta lehden sivuilta 28–31. Myös verkkosivuillamme ollaan mukana kevään etenemisessä.

– kuuntele sirittäjää >>
– kuuntele keväisiä linnunääniä >>

kevätkevätseuranta

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi