Pääkirjoitus: Uuden vuoden lupaus
Suomen Luonto on uudistunut. Uudistuminen on tärkeää ja virkistävää. Uudistu sinäkin, ja tee tavallista mullistavampi uuden vuoden lupaus: Pienennä hiilijalanjälkeäsi.
Suomen ympäristökeskus Syke tiedotti viime vuonna, että kotitalouksien hiilijalanjälki on 2000-luvulla liki puolittunut. Eniten ovat 2000-2021 pudonneet asumisen ja siihen liittyvän energiankulutuksen päästöt, –60 prosenttia. Liikkumisen jälki on pienentynyt –43 %, tavaroiden ja palveluiden kulutuksen –32 % ja ruoan –17 %.
Olemme siis päässeet eteenpäin, mutta: Kotitalouksien hiilijalanjäljen pieneneminen ei juurikaan ole talouksien oman toiminnan tulosta, vaan sitä selittää suurelta osin päästöjen väheneminen kuluttamiemme hyödykkeiden tuotantoketjuissa. On jopa niin, että kulutuksen kasvu ja suuntautuminen enemmän päästöjä aiheuttaviin ja pitkien kuljetusmatkojen takaa saapuviin tuotteisiin on osin syönyt tuotannossa saavutettujen päästövähennysten vaikutusta.
Asumisen ja liikenteen, jopa ruuan kulutusta ja valintoja on melko helppoa säädellä viranomaistoimin.
Tavaroiden ja palveluiden osalta se on kuitenkin vaikeampaa. Kun Syke tutki puolikestäviin ja kestokulutustavaroihin kuuluvien hyödykeryhmien päästökehitystä kävi ilmi, että tavaroiden osuus suomalaisten hiilijalanjäljestä on kasvanut kymmenestä kuuteentoista prosenttiin vuosina 2000–2021.
Ollaan tilanteessa, jossa kirittävää olisi vielä paljon. Meidän pitäisi pystyä laskemaan kokonaisjalanjälkemme noin neljännekseen vuosikymmenen loppuun mennessä. Tavoite tuntuu kovalta, mutta ei kannata lamaantua. Jatkossakin myös yritysten ja yhteiskunnan toimet auttavat ja kirittävät kotitalouksia hiilijalanjäljen pienentämisessä. On myös hyvä pitää mielessä, että kulutusvalintamme ohjaavat toimintaa ja vähentävät päästöjä myös tuottajamaissa.
Tärkeintä on vähittäinen arvostusten ja elämäntapojen muutos joka etenee luonnollisimmin yksilöiden, perheiden ja työyhteisöjen kautta esimerkkien, keskustelujen ja edelläkävijöiden myötä. Kuten Syken erikoistutkija Eija Ferreira toteaa: ”Erityisesti hyvä- ja keskituloisten kotitalouksien, joilla on tyypillisesti suurempi hiilijalanjälki, tulisi tarttua toimeen ja toimia esimerkkinä kohti kestävämpää arkea.”