Viikonloppuna Pudasjärvellä, tulvivan Iijoen yllä, näkyi useampia tuulihaukkapariskuntia, sääksiä ja yksi hiirihaukka.

Kaikki nämä ovat muuttolintuja, ja kaikki olivat ehtineet valmistelemaan pesimäpuuhiaan, kun mehiläishaukka Päivi lähestyy vasta Punaistamerta Sudanin kaakkoiskulmalla. Eilen kahden aikaan se oli Niilin itäisen haaran, Sinisen Niilin varrella, jonkin verran maan pääkaupungista Khartumista kaakkoon. Khartumissa Sininen ja Valkoinen Niili yhtyvät.

Viime perjantaina Päivin reitti on kääntynyt kuin kompassin neula kohti koillista. Päivi on mukaillut löyhästi Valkoisen Niilin kulkua ja lentänyt viimeisen kuuden päivän aikana 1588 kilometriä, 265 kilometrin päivävauhtia. Tahti on siis kiristynyt Saharan seudulla, kuten Päiviä seuraava tutkija Patrik Byholm aiemmin ennusti.

Näyttää siltä, että Päivi ei nyt kevätmuutollaan päädy Maltalle, mitä joku Facebook-kommentoija ehti pelätä. Välimeren alueen villi metsästyskulttuuri on tosin laajempi ilmiö, ja Päivi voi törmätä siihen myös Libanonissa ja Syyriassa, joiden kautta sen muuttoreitti yleensä kulkee. Sinne Päivi näyttäisi suunnasta päätellen olevan taas menossa. Libanonin ja Syyrian asukkailla on nyt kuitenkin muuta ajateltavaa kuin haukkojen ampuminen, eikä Maltallakaan ehditä ampua aivan kaikkea. Päivi on elävä todiste siitä: Se pysähtyi saarelle syysmuutollaan 2013 mutta elää ja voi hyvin.

mehiläshaukkaPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.