Mehiläishaukka Päivin hurja kotimatka on edennyt Itä-Eurooppaan. Eilen viiden aikaan iltapäivällä se oli läntisessä Ukrainassa, peltojen ympäröimän Dert’in kylän lähellä. Pääkaupunki Kiovan Päivi ohitti selvällä 200 kilometrin marginaalilla lännestä.

Satelliittihaukan lentovauhti on ollut viimeisen viiden päivän ajan maltillinen. Se on edennyt 1025 kilometriä, eli 205 kilometrin päivävauhtia, hitaampaa kuin kertaakaan linnun ollessa Afrikassa. Keskiviikosta torstaihin se veti kokonaisen vuorokauden lonkkaa pienessä metsikössä Baranivkan pikkukaupungin etelälaidalla. Olikohan huono ilma? Läheisessä Žitomirin kaupungissa satoi.

Nyt kotimatkaa on jäljellä linnuntietä 1152 kilometriä, mikä Päivin pitäisi selvittää kahdeksassa päivässä, jos se aikoo ehtiä Suomeen kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Tuo ensimmäinen viikko on ollut tutkija Patrik Byholmin arvion mukaan se takaraja, jonka aikana Päivillä olisi vielä mahdollisuus pesintään. Sen jälkeen alkaa olla myöhäistä.

Mahdollisuudet ovat nyt fifty–sixty: Normaalivauhdilla Päivi ehtii kotiin, mutta turhia taukopäiviä tai mutkia ei saa tulla yhtään. Lentovauhti ei myöskään saa hidastua.

Onkohan Päiviä jo aivan uuvuksissa?

Päivin lentosuunta on ollut Bosborinsalmen ylityksen jälkeen kyllä lähes suoraan kohti pohjoista. Tarkkaavainen lukija epäili aiemmin kommentissaan, että Päivin länteen päin tekemä mutka olisi johtunut ukkosista, mutta kun sen lentoreittiä tutkii tarkemmin (ks. alla), huomaa, että se törmäsi Turkin pohjoisosissa Mustanmeren rantaan eikä yksinkertaisesti tahtonut lentää veden päälle. Päivin lentoreitti nuoli Mustanmeren rantaviivaa niin kauan, että se löysin maakäytävän kohti pohjoista Turkin Euroopan puoleisen osan, Bulgarian ja Romanian kautta.

Saa nähdä, kiertääkö Päivi Itämerenkin Suomenlahden pohjukkaa pitkin, Pietarin yli. Se olisi pieni lisäviivästys jo tähän mennessä liian kauan kestäneellä kotimatkalla.

Kuva: Open Street Mapin tekijät / Luomus

mehiläishaukkaPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.