Päivi-haukan liikkeistä saatiin tänään uutta tietoa. Se on ollut kymmenen aikaan aamulla tänään 29. maaliskuuta vain kilometrin päässä edellisestä havaintopaikasta Etelä-Afrikassa, Reitzin maalaiskaupungin eteläpuolella. Todennäköisesti Päivi on niissä metsiköissä, jotka näkyvät Googlen katunäkymässä tämän tekstin lopussa. Muuttohaluja sillä ei näytä vielä olevan.

Päivin valitsemassa metsikössä kasvaa aika varmasti eukalyptuspuita. Toisin kuin Suomessa, Etelä-Afrikassa mehiläishaukka on nimittäin yleistyvä laji ilmeisesti eukalyptuspuiden takia, kertoo Päivin satelliittiseurannasta vastaava tutkija Patrik Byholm Novia-ammattikorkeakoulusta.

”Eukalyptus on Etelä-Afrikassa vieraslaji. Siellä on monia eri eukalyptuslajeja, jotka ovat päässeet vähän villiintymään, ja luonnonsuojelusta vastaavat viranomaiset haluaisivat päästä niistä eroon. Mutta mehiläistarhaajat diggaavat eukalyptuksista, koska ne ovat hyvin tärkeitä ravintokasveja mehiläisille.”

Byholmin mukaan Päivi voi löytää eukalyptusmetsiköistä muun muassa saksanampiaisia. Sekin on Etelä-Afrikassa vieraslaji, joka on tullut Euroopasta. Eukalyptus on lähtöisin Australiasta.

”Voi olla, että se keinotekoinen ympäristö, jonka ihminen on mehiläishaukalle siellä luonut, on jopa parempi kuin alkuperäinen ympäristö pohjoisessa”, Byholm sanoo.

Saa nähdä sitten malttaako Päivi lähteä muutolle ollenkaan. Sen lajitoveri, satelliittihaukka Lars näyttää aloittaneen jo matkansa Kamerunista kohti Närpiötä. Lars on menossa Ghanan koillisosissa kohti luodetta. Sen talvehtimispaikka päiväntasaajalla on paljon tavallisempi meikäläisille mehiläishaukoille. Ainoastaan Päivi kaikista 40:stä koskaan seurannassa olleesta suomalaisesta mehiläishaukasta on päätynyt kauas päiväntasaajan eteläpuolelle.

 

mehiläishaukkamuuttolinnutPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!