Mehiläishaukka Päivillä ovat kuumat paikat. Aiemmin kerroimme, että se tulee kiertämään kaukaa Maltan, jossa haukkoja ammutaan huvin päiten, mutta että sama metsästyskulttuuri vallitsee myös Libanonissa ja Syyriassa. Päivi on nyt käväissyt Egyptin pääkaupungin Kairon lähiössä, ylittänyt Siinain autiomaan, sitten Israelin sekä Länsirannan palestiinalaisghetot ja tullut Libanoniin. Eilen kahdeksan aikaan illalla se oli Deir El Ahmarin kylän lounaispuolella.

Päivin näkökulmasta maisema näytti aika tarkalleen tältä. Varsin karulta. Tulee välitön halu hypätä satelliittikuvassa näkyvään kolmion muotoiseen lampeen, mikä ikinä se onkaan.

Päiviä seuraava tutkija Patrik Byholm kertoi, että Päivin näkökulmasta maisema on samaa autiomaata käytännössä Saharan eteläkärjestä Syyrian pohjoisrajalle asti.

”Vasta joskus Turkissa linnut ovat pitäneet puolikkaan päivän tai päivänkin mittaisen tauon. Jouko-haukka esimerkiksi piti pari vuotta sitten lähellä Istanbulia, mutta sen se saattoi tehdä huonon sään yllättämänä.”

Aiemmin tänä vuonna yksi ei-julkinen seurantalintu keräili puolestaan voimia Gibralttarin eteläpuolella Atlasvuoriston metsissä. Voi silti olla, että mehiläishaukka Päivi jatkaa Turkin yli yhtä soittoa, ja kun seuraavan kerran kuulemme siitä, se on jo ylittänyt Bosborinsalmen Manner-Euroopan puolelle.

Jos se vain säilyy hengissä. Peukkua pystyyn.

mehiläishaukkaPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.