Mehiläishaukka Päivi on ehtinyt Egyptin koillisosiin, Punaisenmeren rannalle. Tänään kahdelta Suomen aikaa se oli suomalaisten suosiman lomakohteen, Hurghadan, luoteispuolella. Käytännössä Päivi on siis edelleen Saharassa.

Joka on käynyt Hurghadassa, tietää, että kasvien henki on kaupungissa kokonaan kastelun varassa. Hurghada on meren rannalle luotu keinotodellisuus, muurien ja vartijoiden ympäröimä kupla, jossa lomalainen voi kulkea rauhassa hotellista ravintolaan ja takaisin, jyrkistä tuloeroista huolimatta. Voi käydä Punaisenmeren koralleilla snorklaamassa ja katsella delfiineitä. Aurinko helottaa.

Mutta Päivi – se on taittanut viimeisen viiden päivän aikana kunnioitettavat 1652 kilometriä ja edennyt ennätyksellistä 330 kilometrin päivävauhtia. Suunta ei ole ollut kuitenkaan aivan suoraan kohti koti-Suomea. Ensin Päivi jatkoi jonkin matkaa koilliseen, sitten se kääntyi Punaisenmeren rantaa pitkin luoteeseen.

Jussi Juutilainen kysyi Facebookissa, onko Päivillä jo kumppani katsottuna. Vastaus on: kyllä. Pesäpaikan ja kumppanin pitäisi pysyä samana kuin aiemmin.

”Voisi sanoa, että melkein sataprosenttisella todennäköisyydellä se lentää suoraan vanhalle pesälleen. Ei meillä ole ollut yhtään tapausta, jossa niin ei olisi ainakin aluksi käynyt”, sanoo Päivin seurannasta vastaava tutkija Patrik Byholm Novia-ammattikorkeakoulusta.

Byholm kertoo, että satelliittiseurannassa on ollut yksi ainoa naarashaukka, Tiina, joka on pesinyt kolmen eri koiraan kanssa. Näin kävi kuitenkin ainoastaan siksi, että ensimmäinen puoliso kuoli Afrikassa ja toinen, naapurista löytynyt vätys, myöhästyi seuraavana keväänä pesinnästä. Kun mehiläishaukkanaaras on päässyt pesäpaikalleen, sillä on hirvittävä kiire parittelemaan. Munasolut eli munankeltuaiset ovat turvonneet jo maaliskuusta asti, ja parittelun ja hedelmöittymisen jälkeen valkuaisaineet ja kova kalsiumkarbonaattinen kuori kehittyvät munasolun ympärille runsaassa viikossa. Sitten munat pitää jo munia.

”Se on melko käsittämätön tahti verrattuna melkein mihin tahansa muuhun lintuun. Yleensä linnuilla on kuitenkin kohtuullisen pitkä soidinaika”, Byholm sanoo.

Se mystinen koiraslintu, joka Päiviä aikanaan Vesilahdella odottaa, ei varmaan vielä nyt ole Päivin mukana. Niinkinhän voisi olla – gps-lähetin on Päivillä, mutta emme tiedä, ketä sen ympärillä lentää. Tiedetään kuitenkin, etteivät mehiläishaukat muuta pareina niin kuin vaikka joutsenet, vaan naaraat ja koiraat talvehtivat eri tahoilla ja löytävät toisensa taas pesimäpaikalla.

Päivillä on silti lähes satavarmasti muuta seuraa. Byholmin mukaan jotkin satelliittihaukat ovat olleet muutolla niin lähellä toisiaan, että niillä on täytynyt olla keskenään näköyhteys.

”Kyllä mehiläishaukat aivan varmasti seuraa toisiaan. Se on minun hypoteesini sille, miten ne oppivat parhaita lentoreittejä.”

mehiläishaukkaPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.