Pihakiveyksille oli muuan yö ilmaantunut uusi hiippailija. Oravat, jänikset, kärpät, linnut ja myyrät ovat tavallisia, mutta tämä öinen kulkija oli jokin muu. Mahtaisiko jälkien takana olla loukkaantunut ja eksynyt piisami? Niitä elää noin 400 metrin päässä järvellä. Eläin oli kahlannut lumessa ja kaivanut siihen useampia onkaloita maahan asti. Pohjalla oli runsaasti verta ja mustia pieniä pyöreähköjä papanoita. Mikä mahtoi vierailija olla?

Salaperäisen hiipparin tassujen välissä erottuu hännän jättämä jälki. Jäljet ovat suurimmillaan muutaman sentin mittaisia, joten piisamista ei ole kyse. Piisamin takatassu erottuisi suurempana kuin mikään kuvan jäljistä.

Piisamin sijaan jäljet lienee jättänyt rotta. Sille on tyypillistä liikkua rakennusten seinustoja pitkin ja kaivaa lumitunneleita. Kun rotta kävelee, sen häntä raahaa maata. Kovemmassa vauhdissa rotta nostaa häntänsä ylös vauhtia hidastamasta.

Rotan papanat muistuttavat hieman tummia oliivin kiviä. Muoto ei siis ole tyypillisesti pyöreä, vaan pikemminkin ovaali.

Onkaloista löytyneet veri­jäljet ovat arvoituksellisia, sillä lumijäljissä ei näy verta.

Näin opit tuntemaan lumijäljet

lumijäljetrotan jäljetrotta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.