Metsässä tuli vastaan rantakäärme, jolla oli vaaleanpunaiset niskalaikut. Onko tämä poikkeuksellista? Käärme oli ilmeisesti juuri luonut nahkansa, sillä hylätty nahka oli aivan sen vieressä. Liittyykö erikoinen väritys nahanluontiin?

Rantakäärmeen niskalaikkujen väri vaihtelee suuresti. Ne voivat olla valkoisia tai eriasteisesti keltaisia tai oransseja. Täysmustilta käärmeiltä laikut puuttuvat.

Vaaleanpunainen tai vaaleanpunertava ei ole tavallisimmasta päästä, mutten näe syytä miksei sellainenkin mutantti olisi mahdollinen. Eläinten väripigmentit syntyvät pitkissä reaktiosarjoissa, joissa poikkeavaan lopputulokseen tarvitaan vain pieni ja kohtalaisen todennäköinen geneettinen lipsahdus.

Toki myös valaistus ja eläimen tausta vaikuttavat paljon siihen, millaisina sen värit näyttäytyvät. Vaalean oranssin voisi hyvin kuvitella taittuvan pinkkiin päin sopivassa valossa.

Lähestyvä nahanluonti haalistaa matelijan värejä, ja vastaavasti värit ovat kirkkaimmillaan ja kauneimmillaan heti nahanluonnin jälkeen. Keltainen kuitenkin pysyy keltaisena ja pinkki pinkkinä takinvaihtosyklin vaiheesta riippumatta.

nahanluontiniskalaikutrantakäärme

Tilaa Suomen Luonto!

Puhtaan luonnon merkitys hyvinvoinnin edistäjänä on entisestään korostunut koronavirusepidemian hankaloittamassa arjessa.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet Luonnonsuojeluliiton työtä suomalaisen luonnon hyväksi.
Tilaa nyt kotiin kannettuna tai diginä!