Punkalaitumelta on lintutietojärjestelmä Tiiran mukaan löydetty lunni. Linnun ilmoitti havaintojärjestelmään Porin Lintutieteellisen yhdistyksen Petteri Mäkelä.

”Yhdistys sai tiedon lunnista Facebook-viestinä ja laji varmistettiin samantien kuvasta”, Mäkelä sanoo. ”Lajia ei ole nähty Satakunnassa.”

Ei ole nähty luontaisesti tulleena vieläkään, sillä Punkalaidun siirrettiin Satakunnasta Pirkanmaahan 2005.

Lunni löytyi Punkalaitumen Tanteenmaanmtieltä  elävänä ja tällä hetkellä Suomen Luonnon Ari Rantamäeltä saamien tietojen mukaan löytäjiensä hoidossa. Tiiran mukaan lunni on havaittu maassamme edellisen kerran Porvoon Söderskärillä syksyllä 2011 ja sitä ennen useamman kerran vuonna 2008.

Lunnia ei nähdä joka vuosi, joten se on suurharvinaisuus. Myöhäissyksyn ja alkutalven havainnot ovat olleet tyypillisiä. Esimerkiksi talvella 2005 Suomeen harhautui kaksikin lunnia.

Pieni ruokkilintu lunni elää Suomea lähinnä Norjan rannikolla. Juhlapukuinen lunni tunnetaan pesimäaikaan kirjavasta papukaijanokastaan.

Lunnit talvehtivat Atlantilla ja eksyminen sisämaahan on useimmiten niille kohtalokasta. Pohjois-Karjalaan tammikuussa 2002 päätynyt lunni vapautettiin kuitenkin onnellisesti Norjassa.

”Lintu oli vielä eilen hengissä”, sanoo Porissa lunnia hoitoonsa odottava Rantamäki, jolla on ollut parin viikon aikana hoidossa muun muassa laulujoutsen ja pikku-uikku.

”Huuhkajakin käväisi kuntoutumassa.”

Katso kuva lunnista Porin lintutieteellisen yhdistyksen Facebook-sivuilta >>

PLY

Lunni on melko laihassa kunnossa paino 300 grammaa. Punkalaidun 21.1.2014. Kuva PLY, copyright Ari Rantamäki.

Lunni on nyt siirretty Poriin ja oli keskiviikkona aamulla hengissä Ylen ja Aamulehden mukaan, joskin alipainoinen. Lunni on kalasyöjä eikä sille luonnollisesti ole sisämaassa ollut ravintoa tarjolla.

Päivitetty klo 12. Tarkennettu tietoja linnun olinpaikasta, kun selvisi ettei lunnia ole siirretty Poriin.

Klo 12.30 muokattu Tiiran linkkiä etusivuun, joka ei vaadi rekisteröitymistä.

Päivitetty 13.45. Lisätty kuvalinkki Porin lintutieteellisen yhdistyksen Facebook-sivuille.

22.1. klo 10.40 Lisätty tieto linnun siirrosta Poriin.

22.1. klo 10.50 Lisätty kuva tapauksen lunnista PLY:n Facebook-sivuilta.

22.1. klo 11.45 vaihdettu kuva uudempaan.

lunnitiira

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.