Palmuöljy on kätevä raaka-aine, sillä se on monien tuotteiden valmistuksessa edullista ja ominaisuuksiltaan toimivaa. Maailman käytetyintä kasviöljyä valuu koteihimme esimerkiksi suklaiden, keksien, pizzojen, kynttilöiden, shampoiden, huulipunien ja pesuaineiden mukana.

Erityisesti elintarviketeollisuus käyttää paljon palmuöljyä, vaikka se onkin huono asia terveyttä ajatellen ison tyydyttyneen rasvan määrän vuoksi. Ruokaviraston mukaan palmuöljyssä tyydyttyneen rasvan osuus kokonaisrasvasta on 49 prosenttia.

Palmuöljy on ongelmallista myös ympäristön kannalta. Viime vuonna julkaistusta WWF:n raportista selviää, että vuosina 2004–2017 tutkituilta metsäkatovyöhykkeiltä hävisi metsää 43 miljoonaa hehtaaria.
Pääsyy metsien tuhoutumiseen vaihteli alueittain, mutta useissa tapauksissa syyllinen oli palmuöljyn tuotanto. Esimerkiksi EU-markkinoilla palmuöljy on toiseksi eniten metsäkatoa aiheuttava raaka-aine heti eläinrehuksi tarkoitetun soijan jälkeen.

Sademetsien raivaaminen palmu­öljy­plantaasien tieltä ajaa ihmisiä ja eläimiä ahtaalle etenkin Indonesiassa ja Malesiassa, joissa tuotetaan noin 80 prosenttia palmuöljystä. Osa palmuöljyyn kietoutuvaa ongelmaa on sen tuotannon aiheuttama hiilivarastojen muuttuminen hiilidioksidin lähteeksi. Viljely trooppisissa suo­sademetsissä jouduttaa turpeen hajoamista ja vapauttaa nopeasti isoja hiilidioksidipäästöjä.

Öljypalmu voisi kuitenkin olla muihin öljykasveihin verrattuna hyvä tuotantokasvi satoisuuden ansiosta. Tuotannon vain pitäisi muuttua vastuullisemmaksi. Tällä hetkellä vain 20 prosenttia palmuöljystä on tuotettu vastuullisuusperiaatteiden mukaisesti, RSPO-sertifioinnin alla. Sen kriteereiden mukaisessa tuotannossa ei esimerkiksi aiheuteta metsäkatoa, luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä tai ihmisoikeusrikkomuksia.

Metsää katoaa

Reilun 10 vuoden aikana metsää on hävinnyt palmuöljyn tuotannon vuoksi noin Ruotsin pinta-alan verran.
Lue lisää Wwf.fi

Viisi vinkkiä palmuöljystä

  1. 1. Tutki tuoteselosteet

  2. Palmuöljyä sisältävien elintarvikkeiden välttäminen on nykyisin vaivatonta, sillä EU-säädösten ansiosta tuotteessa ei enää saa lukea pelkkä ”kasviöljy”. Tulkkiakaan ei tarvita: etsi sanoja ”palmuöljy” tai ”palm oil”.
  3. 2. Sähköpostia valmistajalle

  4. Kosmetiikasta ja pesuaineista palmuöljyn jäljittäminen on hankalaa, sillä se piiloutuu monimutkaisiin tuotantoprosesseihin, eikä välttämättä näy selkeästi ainesosaluettelossa. Jos oman lempimerkin sisältö mietityttää, asiasta voi kysyä suoraan valmistajalta tai etsiä tietoa yrityksen nettisivulta.
  5. 3. Ole aktiivinen

  6. Patistele kauppaa merkitsemään hyllyjen reunoihin vastuullisesti tuotetut tuotteet. Aktiivisuus lisää myös kauppiaan tai kauppaketjun ymmärrystä siitä, mitä asiakkaat heiltä toivovat.
  7. 4. Mieti kahdesti ennen boikottia

  8. Palmuöljyä tuotteissaan käyttävien yritysten boikotointi voi houkutella, mutta siinäkin on ongelmansa. Monille Kaakkois-Aasian pienviljelijöille palmuöljyn tuotanto on tärkeä tulonlähde.
  9. 5. Muista kokonaisuus

  10. Älä ahdistu yksittäisestä huulirasvasta tai ksylitolipastillista. Isot linjat ovat tärkeimmät ja kokonaisuus ratkaisee. Metsäkatoa torjut myös suosimalla kasvispainotteista ruokaa ja kuluttamalla harkitummin.

Vinkit antoi metsä- ja kehitysyhteistyö-asiantuntija Maija Kaukonen WWF:stä.

kasvirasvaluontokatometsäkatopalmuöljypalmuöljyn tuotantosademetsätWWF

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.