Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) ja sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi) muistuttavat hyvin paljon toisiaan, mutta tarkemmin katsottuna niistä löytyy selvästi nähtävillä olevia eroja – kuten vaikkapa kasvien lehdissä.

Sianpuolukan lehden (vas.) alapinnalla näkyy verkkomaisia lehtisuonia. Puolukan lehden (oik.) alapinnan ilma-aukot erottuvat tummina pisteinä. Kuvat: Hannu Kämäräinen.

Sianpuolukalla lehdet ovat litteitä, tuhkanharmaita ja pitkänpyöreitä. Lehden alapinnalla erottuvat verkkomaiset lehtisuonet. Sianpuolukalla myös kasvutapa on mattomaisempi kuin perinteisellä puolukalla.

Puolukan lehdet ovat puolestaan kuperia ja tummanvihreitä, ja lehden alapinnalla olevat ilma-aukot erottuvat tummina pisteinä.

Tunnistuksen voi tehdä myös tutkimalla kypsiä marjoja. Sianpuolukan marjat ovat litteän pyöreitä, kun puolukalla ne ovat selvästi pyöreitä. Marjoja kannattaa myös maistella, sillä sianpuolukka on mauton ja jauhoinen verrattuna hapokkaaseen puolukkaan.

Alkukesällä kasvit voi erottaa myös kukkien perusteella. Puolukan kukat ovat leveän kellohelmaisia, kun taas sianpuolukalla ne ovat kellomaisia, mutta selvästi kapeampia kuin puolukalla.

Puolukan kukka on leveähelmainen. Kuva: Marika Eerola.

Sianpuolukka kasvaa mattomaisesti ja sen kukat ovat selvästi kapeampiakin kuin puolukalla. Kuva: Hannu Kämäräinen.

Sianpuolukka kasvaa valoisilla, hiekkaisilla ja kuivilla kankailla. Puolukka taas viihtyy kuivissa ja tuoreissa kangasmetsissä, korvissa ja rämeillä.

Lue lisää puolukasta Suomen Luonnon artikkelista Puolukka on metsän punaposki (SL 7/2024).

Lue lisää sianpuolukasta Pohjolan kasvien pauloissa -sivustolta.

Puolukan marjat ovat pyöreitä, mehukkaita ja kirpeitä. Kuva: Marika Eerola.

Puolukka on metsän punaposki

Arctostaphylos uva-ursilajiparipuolukkasianpuolukkaVaccinium vitis-idaea

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.