Kuivan kesän jälkeen moni jäi nuolemaan näppejään kehnon mustikkasadon vuoksi. Marjaan kannattaa kuitenkin lähteä vaikka heti, sillä parhaillaan metsien kuivilla ja tuoreilla kankailla kypsyvät puolukat. Luonnonvarakeskuksen koeruutujen perusteella metsän siimeksessä lymyääkin runsas puolukkasato. Ja siitä saadaan kiittää ahkeria pölyttäjiä, jotka alkukesällä lennähtivät tunnollisesti aina yhdestä puolukan kukasta seuraavaan.

Kanervakasveihin kuuluva puolukka tuottaa metsämarjoistamme suurimman sadon, joka voi parhaimmillaan olla 100–500 kiloa hehtaaria kohden. Puolukka myös kukkii hieman myöhemmin kuin mustikka ja sekin voi vaikuttaa marjojen satomääriin.

Puolukka kukkii kauniin valkoisin tai hieman punertavin kukin alkukesällä pari viikkoa myöhemmin kuin mustikka. Kuva: Wikimedia Commons

Oletko koskaan muuten kumartunut katsomaan puolukan valkoisia tai hieman punertavia kukkia lähietäisyydeltä? Se kannattaa, sillä vasta läheltä katsottuna niiden kellohelmainen kauneus pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Tuoreen puolukan kirpeä hapokkuus kesyyntyy, kun sen valmistaa vaikkapa hilloksi tai mehuksi. Puolukasta saa myös ihanaa vanhan kunnon vispipuuroa ja puolukkapiirakkaa. Marjaa kannattaa käyttää monipuolisesti, sillä puolukka sisältää runsaasti kuituja sekä C- ja E-vitamiinia.

Monien muiden metsämarjojen tapaan puolukkakin sisältää terveellisiä polyfenoleja, joiden on todettu muun muassa alentavan verenpainetta. Puolukan ainavihannista vahapintaisista lehdistä saa maukasta teetä tai sitten puolukanlehtikeitettä, jota voi käyttää vaikka puhdistavana kasvovetenä.

On hyvä muistaa, että jo marjametsässä haahuilu tekee ihmiselle hyvää: mieliala kohenee ja verenpaine laskee. Ja mikä riemu siitä pulpahtaakaan mieleen, jos sattuu kaiken lisäksi löytämään oikein hyvän puolukkapaikan – ja saamaan vielä näitä metsän maukkaita punaposkia ämpäriinsä.

Puolukanpunainen marmeladi

2 l puolukoita

2 dl vettä

1 pkt hillo-marmeladisokeria

1 kanelitanko

Mittaa puhdistetut puolukat, kanelitanko ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää sokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä taas 5 minuuttia välillä sekoittaen. Nappaa kanelitanko pois ja anna seoksen jäähtyä noin puoli tuntia. Kaada marmeladi kuumennettuihin ja puhtaisiin purkkeihin, sulje kannet ja säilytä viileässä.

Lue lisää metsiemme luonnonmarjojen sadoista ja satoennusteista artikkelista Näin on marjat, joka on julkaistu Suomen Luonnon numerossa 5/2016.

marjaanmarjasatomarjastusmetsämarjapuolukkapuolukkamarmeladipuolukkareseptipuolukkasato

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.