Mikä luonnonmarja on terveellisin? Kysymys on yllättävän vaikea. Pitäisi tietää, mikä marjojen bioaktiivisista yhdisteistä on tärkein. Tähän ei ole selvää vastausta.

Kun kaikki terveelliset bioaktiiviset yhdisteet lasketaan yhteen, mustikka on vahvoilla. Sen päihittää viljellyistä kasveistakin selvästi vain marja-aronia, ehkä ruusunmarjakin. Marjojen terveysvaikutuksien tutkiminen on vaikeaa, mutta eri asteista näyttöä siitä on jo sadoista tutkimuksista. Kaikki tässä käsitellyt yhdisteet ovat haitallisilta hapettumisreaktioilta suojaavia antioksidantteja. Kaikki bioaktiivit näyttävät myös hillitsevän erilaisia tulehdusreaktioita. Marjaravinto edistänee verisuontenkin terveyttä. Se voi hidastaa diabeteksen kehittymistä, ja vaikutusta voi olla myös muistisairauksien ehkäisyssä.

Marjat ovat monen yhdisteen tärkein lähde. Luken johtava tutkija Pirjo Mattilan keräämän tiedon mukaan suomalaiset saavat marjoista ja marjatuotteista lähes 90 prosenttia antosyaaneista ja 99 prosenttia ellagitanniineista.

Monipuolinen marjaravinto takaa monipuolisen kirjon yhdisteitä, joiden terveysvaikutuksista on näyttöä.

 

Teksti: Antti Halkka
Infograafin tiedot: Pirjo Mattila / Luke /Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkimukset
Infograafi: Felix Siivonen

antosyaanitflavonoidithyvinvointia luonnosta. mustikkainfograafiinfografiikkalakkamarja-aroniamarjatmustaviinimarjapuolukkaravinto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.