Hyvin se kestää. Pidän kädessäni uusiutuvasta puuraaka-aineesta valmistettua postipakettia, jossa aion lähettää syntymäpäivälahjan ystävälleni. Paketin kuidut ovat kokonaan puusta valmistettuja ja valmistajan mukaan peräisin kestävästi hoidetuista metsistä.

Materiaali on nimeltään Paptic. Vuonna 2015 perustetun start up -yrityksen kehittämän täysin kierrätettävän puumateriaalin on tarkoitus mullistaa pakkaus­alan tulevaisuus ja korvata muovi sekä kartonki.

Esimerkiksi Fazer paketoi jo karamelleja puupohjaiseen materiaaliin, ja Stockmann on siirtynyt käyttämään pakkauksissaan ja paperikasseissaan Papticia.

Puu saa nyt yrittäjien päät pyörälle. Uusi puu -yhteisö kertoo pyrkivänsä avartamaan ymmärrystä siitä, mihin kaikkeen puu pystyy. Yli 20 organisaation yhteisö tekee puusta mitä erikoisimpia tuotteita.

Puusta tehty käsienpesuallas on häkellyttävän kaunis, kun taas puukahvainen parranajohöylä ihmetyttää: sehän näyttää aivan muovilta!

Puusta on valmistettu esimerkiksi kompostoituvia kahvikapseleita kuluttajille ja styroksin ja muovin korvaavia pakkausmateriaaleja verkkokauppayrittäjille. Muovipohjaisista tuotteista puupohjaisiin siirtyminen vähentää merkittävästi esimerkiksi mik­romuovin määrää luonnossa.

Verkkokaupan suosio on kasvanut huimasti. Pakkausmuovin vähentäminen nähdäänkin keskeisenä kestävän kehityksen edistysaskeleena. Puu on tähän varteenotettava vaihtoehto, jonka käyttö voi vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista sekä muovista.

Samalla on muistettava, että puut ovat hiilinieluina juuri nyt tärkeämmässä asemassa kuin koskaan. Puun käytössä ratkaiseva sana onkin vastuullisuus. Uuden ekologisemman materiaalin käyttö ei saa vaarantaa jotakin vielä tärkeämpää.

Tiesitkö näistä puutuotteista?

1. Puusta tehty karkkipussi
Fazerin Moomin-suklaarae on ensimmäinen elintarvike, joka on pakattu uusiutuvista puupohjaisista materiaaleista valmistettuun pussiin. Materiaali on täysin kierrätettävä. Puukarkkipusseja on myyty kaupoissa lokakuusta lähtien.

2. Uunikelpoinen puuvuoka

Uusiutuvasta kuidusta valmistettu helposti kierrätettävä vuoka pyrkii syrjäyttämään alumiinipohjaiset vuoat keittiössä.

3. Kierrätettävä kahvikapseli
Kahvin pakkaamisen käytetään yleensä muovia ja alumiinia kahvin säilymisen parantamiseksi. Nämä kahvikapselit on kuitenkin pakattu suodatinpaperiin, jota ympäröi kartongista valmistettu rengas. Kahvikapselin materiaali suojelee kahvia samaan tapaan kuin muovi ja alumiini, mutta kapselin voi käytön jälkeen heittää biojätteeseen.

4. Puukuitulanka

Puukuitulankaa valmistava yritys on arvioinut, että mikäli noin 20-30 miljoonaa kuutioita puuta, jalostettaisiin langaksi, sillä voitaisiin korvata noin 20 prosenttia koko maailman puuvillan tuotannosta.

Jenna Parmalamuovin korvaajapapticpuukuitupuupohjainen materiaaliuusi puu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.