Teksti: Jenna Parmala

Isäni osti keväällä ladattavan hybridiauton. Hiljainen hyrisijä latautuu kesämökin pihassa neljässä tunnissa. Maaliskuussa Nature Sustainability -tiedejulkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan nopeammin kasvava sähköautokanta vähentäisi selvästi valtioiden tuottamia kasvihuonepäästöjä.

Jopa autot, jotka käyttävät polttomoottoria sähkön tuottamiseksi ovat selvästi kestävämpi ja ekologisempi vaihtoehto kuin perinteinen autokanta.

Kun isäni etsi uutta autoa ehtona oli, että lähes päivittäinen 30 kilometrin mökkimatka sujuisi helposti pelkällä sähköllä. Moni e-auto paljastui sellaiseksi, jossa sähkö oli vain potkua tuova ominaisuus polttomoottorin taustalla. Totta onkin, että sähkö tuo autoon kiihtyvyyttä ja vääntöä, jos sellaista etsii.

Vain sähköllä ajava saa sen sijaan varautua vaikkapa siihen, että talvipakkasilla akun toimintamatka on noin 30 kilometriä, kun kesäkuumalla se saattaa nousta jopa yli 60 kilometriin.

Isäni on viime kuukausien aikana ajanut bensamoottorin avustamana vain muutaman kerran. Erityisesti Lidlin nopeat maksuttomat latauspisteet ilahduttavat. Tutkimusten mukaan hybridin omistajien innostus sähköllä ajamiseen kuitenkin vähenee ajokilometrien lisääntyessä.

Vaikka tulevaisuus olisi sähköautojen, Pohjois-Suomen latauspisteiden vähäisyys ja latauspisteillä vallitseva villin lännen meno huolestuttavat käyttäjiä. Julkisten pysäköintilaitosten tai huoltoasemien latauspisteillä saattaa ruutua varaamassa seistä useampi vanhan ajan bensasyöppö.

Täyssähköautojen käyttäjien ensisijainen toive onkin pikalatausasemien kattava verkko, jotta myös pitkiä matkoja olisi vaivatonta tehdä sähköautolla.

Autoalan tiedotuskeskus selvitti viime syksynä ladattavien autojen käyttö- ja lataustapoja. Tärkein syy auton hankkimiselle oli vähäpäätöisyyden lisäksi mahdollisuus ladata auto kotona. Noin kaksi kolmasosaa ladattavien autojen haltijoista asuukin omakotitalossa. Kerrostaloissa asuvat kertoivat käyttävänsä ajamiseen enemmän polttomoottoria.

Sähköautoja puoltavat yhä useammat tahot. Esimerkiksi Kanadassa julkaistiin kesäkuussa tutkimus, jonka mukaan siirtyminen sähköautoihin saattaisi pelkästään Toronton alueella säästää yli 300 sellaisen ihmisen hengen, jotka normaalisti menehtyisivät ilmansaasteiden aiheuttamiin sairauksiin.

Vaihto mielessä? Lue lisää sähköauton hankinnasta ja käytöstä sekä latauspisteistä www.sahkoinenliikenne.fi.

Viisi vinkkiä sähköautosta haaveilevalle

  • Sijoita nopeaan laturiin ja varmista, että autossasi on pikalatausmahdollisuus.
  • Ota yhteyttä kuntasi päättäjiin ja kerro toivovasi kattavampaa latausverkkoa kuntaasi.
  • Mikäli asut kerrostalossa, varmista latausmahdollisuus kotipihassanne, voisiko taloyhtiö sijoittaa latauspaikkaan?
  • Vertaile eri malleja, onko sähkö lisäominaisuus vai pääasia?
  • Älä mene halpaan: Jos maksat latauksesta, tarkista ettei kyseessä ole törkeä minuuttiveloitus.

 

ekologinen autoiluJenna Parmalalatauspisteetsähköauto

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!