Jätkäsaaren meritäytäyttömaalta päätyi syksyllä mereen suuri määrä betonin sidosaineena toimivaa lasikuitusilppua. Silpun alkuperäksi selvisi pian Länsimetro-työmaan louhe, jota käytettiin merentäytössä. Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja Helsingin Satama ottivat siivousvastuun, mutta eivät varsinaisesti pitäneet tahojaan syyllisinä roskaukseen. Ely-keskuksen pyytämässä selvityksessä he alleviivaavat, että roska oli peräisin Länsimetron työmaan louheesta ja että louheen käyttö lopetettiin heti, kun roska huomattiin.

“Kaupunki toimi sen verran vastuullisesti kun niiltä voi odottaakin”, uskoo Uudenmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Saku Härkönen. “Koska kaupunki ei ole tästä varsinaisesti hyötynyt, en usko heidän käyttäneen roskaista louhetta tahallisesti.”

Jos Helsingin rakennusvirasto ja Satama aiotaan päästää näin pälkähästä, voi vastuunkantajaa etsiä vain Länsimetron suunnalta. “Se tässä on tuottamuksellinen pää, joka laski roskan louheen sekaan.”

Selvityksessään Länsimetro ei kuitenkaan Härkösen mukaan paljastanut ely-keskukselle tarkempaa tietoa louheen alkuperästä. Länsimetro, joka aluksi kiisti Suomen Luonnolle edes käyttävänsä vastaavaa lasikuitusilppua työmaallaan, sanoi nyt ely-keskukselle, ettei roskan alkuperää ole mahdollista jäljittää. “Siitä on enemmän liikkeellä epävirallisia arvauksia, ilmeisesti kyseessä ollut jokin yksittäinen urakoitsija”, Härkönen sanoo.

Kun tarkempaa lähdettä ei aikanaan Länsimetrolta vaadittu, alkaa sen jäljittäminen tässä vaiheessa olla myöhäistä. Uudenmaan ely-keskus on harkinnut lähettävänsä tutkintapyynnön aiheesta, mutta vielä on auki, ketä voitaisiin syyttää ja millä perustein. Härkönen kertoo olevansa aiheesta vielä “kahden vaiheilla” eikä osaa arvioida, koska tutkintapyyntö mahdollisesti lähetettäisiin.

Kysymykseen, miten roskajupakka päättyi: eipä oikein mitenkään. Suurin osa näkyvistä roskista siivottiin ja rantasiivousta jatketaan yhä. Vaikka kyse on Helsingin mittakaavassa suuresta roskauksesta ja toimijat ovat tiedossa, vastuullista tahoa ei ole jäljitetty eikä tutkintapyyntöä lähetetty.

 

pihlajasaari3

Paikoitellen lasikuitusilppu oli kertynyt kasoiksi, mutta enemmän suikaleita oli yksittäin hiekan seassa. Kuva: Mirva Uotila

pihlajasaari2

Kun tietää mitä etsii, laisikuituroskaa on helppo löytää rannalta.
Kuva: Mirva Uotila

 

helsinkilänsimetropihlajasaarirakennusvirastoroskaaminensatama

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.