Teksti: Jouni Laaksonen

Rukatunturin naapurissa sijaitseva Valtavaaran 11-kilometrinen latu johdattaa samannimisen luonnonsuojelualueen naavalettisiin ikikuusikoihin. Valtavaaran huipulle ei johda latua, mutta yleensä lenkin puolimaissa sijaitsevalta kodalta laelle kulkee tamppaantunut polku. Huipulta aukeaa esteetön maisema joka suuntaan, muun muassa Yli-Kitkan järven yli Riisitunturille. Kodalta latu jatkaa viehättävän lenkin luonnonsuojelualueen sydämessä ennen paluumatkaa Saaruan pysäköintialueelle.

Myös neljän järven kierros Valtavaaran ja Konttaisen juurella on palkitseva. Konttaisen jyrkkä ja jyhkeä hahmo näyttäytyy vaikuttavasti Konttaisjärven yli kulkevalle ladulle.

Kuusamon Rukalla lomailevan kannattaa muistaa myös Riisitunturin ja Oulangan kansallispuistot. Sekä erämaalatu Riisitunturin autiotuvalle että leveämpi latubaana Ison Karitunturin päivätuvalle kulkevat todellisessa satumetsässä. Oulangalla erämaalatu Juumasta Kiutakönkäälle sopii mainiosti parin kolmen päivän talviretkeen, kun saa vain paluukyydin järjestettyä. Yöpyä voi autiotuvissa.

Latuja 90 kilometriä
Latukartta: www.ruka.fi

Riisitunturin autiotupa tykkypuiden katveessa. Kuva: Jouni Laaksonen

hiihtoretkihiihtovaellushiihtämäänkuusamorukavaltavaara

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.