Asumme vuokramökissä, jonka kahta puolta räystäspääskyt iloksemme pesivät. Ensi kesänä on tarkoitus tehdä kattoremontti, ja haluaisimme välttää sellaisen tilanteen, että poikaset jäävät pesään kuolemaan nälkään. Olisiko hyvä ehdottaa remontin alkamisajankohdaksi jo kevättä ennen kuin pääskyset ehtivät pesimään vai olisiko inhimillistä häätää ne hautomavaiheessa?

Mitenkähän kauan kattoremontin on suunniteltu kestävän? Pääskyt palaavat muuttomatkaltaan toukokuussa ja aloittavat hiljalleen pesiensä korjailemisen ja muninnan. Jos katto ei ole kovin suuri, kyllähän sen voisi keväällä ennen pääskysten tuloa saada kokonaan valmiiksikin. Joka tapauksessa on parasta aloittaa ennen pääskysten saapumista. Silloin linnuilla on mahdollisuus hakea toinen pesäpaikka, jos remontti on vielä niin kesken, ettei vanhassa paikassa voi pesiä. Pääsky-yhdyskunnan häätäminen kesken pesinnän merkitsee heikkoa lisääntymisvuotta yhdyskunnalle.

Pääskyillä menee muutenkin huonosti nykymaailmassa, ja kannattaa tietenkin tehdä kaikki voitava häiriön vähentämiseksi. Tähän lainsäädäntökin velvoittaa, vaikkakaan se ei estä remonttia silloin, kun se talon omistajalle tai vuokralaiselle parhaiten sopii. Kevät on vähäsateisin vuodenaika ja kattoremontille parasta aikaa. Remontin yhteydessä voi sitten asetella räystäspääskyillekin turvallisia rakenteita, joissa pesät pysyvät helposti kiinni tai asentaa betonisia pääskynpesiä, jotka ovat ikuisia. Suomen Luonnossa 5/99 on myös huopapesän rakentamisohje.

linnunpesäpääskyträystäspääsky

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.