Asettele lempijuureksiasi, kokonaisia sipuleita, ja munakoisoja avotulen reunoille. Varo niiden joutumista suoraan tuleen tai liian kovaan hiillokseen. Vaikka nuotiojuurekset saavatkin palaa pinnalta mustiksi, liian kova lämpö kovettaa ne myös sisältä. Paprikan kaltaiset vihannekset kypsyvät nopeammin ja ne voi paahtaa vaikka tikun nokassa.

Paista odotellessa alkupalaksi rieskoja voitelemattomalla teräspannulla kovaksi leivotusta ja litteäksi taputellusta hiivattomasta taikinasta, johon voit lisätä mausteeksi vaikka nokkosta tai tattijauhoa.

Kun tuli alkaa muuttua hiillokseksi, ala siirtämään hiiliä juuresten sekaan ja pidä pientä tulta kauempana vihanneksista josta saat lisää hiiliä koko kokkauksen ajaksi.

Halkaise täysin pehmeäksi muuttunut munakoiso pituussuunnassa, kaavi hedelmäliha astiaan ja lisää hiukan vuohenputkea tai minttua, suolaa ja sitruunamehua. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.

Poimi kypsät juurekset nuotiosta, halkaise ja syö sisusta. Sipuleista ja valkosipuleista poista hiiltyneet kuoriosat. Jos kuulut siihen ryhmään ihmisiä (kuten minä) jonka mielestä kuoret ovat esimerkiksi perunan paras osa, voit valmistaa ne teräksisessä (valuteräksinen on paras) astiassa esimerkiksi rahkasammalessa tai lepän lehdellisissä oksissa savustamalla.

Muistathan, että sammalen ja puunosien keräilyyn tarvitset maanomistajan luvan.

 

Resepti: Sebastian Oroza / Erätaitokouluttaja, Northfolk Helsinki

 

retkiruokavinkit

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.