Vantaanjoen Pitkäkoski kuohuaa Helsingin ja Vantaan rajalla. Hieman yli kilometrin pituisen kosken molemmin puolin kulkee luontopolku, jolle pääsee kätevästi esimerkiksi Pitkäkosken Ulkoilumajan parkkipaikalta osoitteesta Kuninkaantammentie 19.

Täällä koskiretkellä pääsee myös lehdon tunnelmaan, sillä vesiuoman rehevillä penkoilla kasvaa muun muassa pähkinäpensasta ja lehmusta. Opastaulu kertookin, että Pitkäkosken rauhoitetulla alueella kasvaa peräti 220 putkilokasvilajia, kuten lehtokuusamaa ja taikinamarjaa.

Kuva: Johanna Mehtola

Myös upea, monen kymmenen metrin korkeuteen kurottuva jämerä kuusikko ottaa retkeilijän kuin syliinsä. Siellä täällä lojuvissa lahopuissa kasvaa paljon erilaisia kääpiä ja näkyy tikkojen nakuttamia reikiä, joita on kiintoisaa pysähtyä tutkimaan tarkemmin.

Syyskuun lopulla ruskan värjäämät lehdet koristavat maisemaa niin, että polun varteen lennähtävä punarinta meinaa jäädä huomaamatta. Niin hyvin se sulautuu kirjavaan lehtimattoon värityksensä puolesta.

Ei pidä unohtaa, että näkymättömissä, virtaavan veden allakin on elämää. Siellä asustaa esimerkiksi vuollejokisimpukka, Pitkäkosken uhanalainen kuuluisuus. Vuollejokisimpukka kuuluu suursimpukoihin ja se kasvaa viiden–kymmenen sentin pituiseksi – ja voi elää jopa 50-vuotiaaksi.

Vuollejokisimpukka voi elää jopa 50-vuotiaaksi. Kuva: Wikimedia Commons

Istahdan lopuksi vielä rantakivelle kuuntelemaan kosken kohinaa. Se tuntuu huuhtovan ajatuksianikin ja mieli tyyntyy kuin itsestään.

Vuollejokisimpukalle tämäkin vapaana virtaava vesi on elinehto – ja ihmistäkin se selvästi elvyttää.

Lue lisää virtavesissä elävistä lajeista Suomen Luonnon artikkelista Virtaveden valtakunnassa (digitilaajille).

elpyminenkoskiretkiluonnon hyvinivointivaikutuksetPitkäkoskirantalehtoRetkivinkkiVantaanjokivuollejokisimpukka

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €