31. Suosi sesonkivihanneksia.

Sesongissa olevat hedelmät ja vihannekset ovat usein paitsi edullisempia, niiden maku on myös parhaimmillaan. Sesonkilajien suosiminen on myös ekologista, sillä niiden kasvattamiseen käytetään usein vähemmän energiaa (vrt. suomalainen tomaatti talvella). Isot kauppaketjut ovat nostaneet sesongissa olevat hedelmät ja vihannekset paraatipaikalle, joten ne on helppo napata mukaan myös omaan ostoskoriin. Voit hyödyntää myös Satokausikalenteria. Näin keväällä sesongissa ovat myös villivihannekset, joita saa kerättyä luonnosta ilmaiseksi! Halpaa, terveellistä ja herkullista!

32. Vältä vaatteista pesussa irtoavia mikromuovipäästöjä.

Pese fleeceä ja muita teknisiä vaatteita vain harvoin. Suosi luonnonkuituja myös ulkoilu- ja urheiluvaateostoksilla. Käytä mikromuoveja keräävää pesupussia. Tuuleta ja poista tahrat paikallisesti.

33. Tee mahdollisuuksien mukaan etäpäiviä.

Jos työsi sallii, tee aina välillä työpäivä kotona tai lähikahvilassa. Ympäristö kiittää, kun työmatka ei kuormita ilmakehäämme. Lisäksi säästät myös matkaan kuluvan ajan, jonka voit hyödyntää töitä tehden! Suosi myös puhelin- tai videopalavereita aina kun mahdollista, niin liikkumiseen kuluva hiilijalanjälki pienenee entisestään.

34. Kerää kukat luonnosta.

Leikkokukkabisnes kuormittaa luontoa, kun kukkien kasvatuksen ja kuljetuksen lisäksi niiden kertakäyttöisten pakkausmateriaalien valmistamiseen kuluu energiaa. Suomessakin tienvarret ja niityt kukkivat kauniisti, joten kesän juhliin voi leikkokukkien sijaan käydä poimimassa kimpun lähiluonnosta. Ethän kuitenkaan kerää uhanalaisia lajeja tai kukkia toisen piha-alueelta. Voit myös antaa leikkokukkien sijaan huonekasvin lahjaksi, joka tuo lahjan saajalle iloa pidempään. Ekologisin versio tästä on antaa lahjaksi pistokas omasta kasvista.

35. Inspiroidu puutarhanhoidossa permakulttuurista.

Permakulttuurissa puutarhasta tehdään mahdollisimman omavarainen. Puutarhanhoidossa matkitaan erilaisia luonnon muotoja ja käytetään niitä hyväksi puutarhassa. Ajatus on käyttää hyväksi luonnon omaa voimaa. Lue lisää esimerkiksi täältä, täältä ja täältä.

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

permakulttuurisata askeltasesonkivihanneksetvaateteollisuusvillivihannekset

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.