Spiraali on muoto, jonka löytää luonnosta muun muassa kotiloiden kuoresta. Permakulttuurissa matkitaan tällaisia luonnon muotoja ja käytetään niitä hyväksi puutarhassa. Ajatus on käyttää hyväksi luonnon omaa voimaa.

Yrttispiraalin rakentaminen aloitetaan etsimällä röykkiö kiviä. Myös tiilet käyvät. Tärkeää on saada kasaan riittävästi kiviainesta, joka sitoo auringon lämpöä ja josta voi rakentaa alaspäin laskevan spiraalin. Tämän päälle kasataan maatuvaa lehtiainesta, joka luovuttaa hajotessaan penkkiin ravinteita. Katteeksi tulee ohuelti multaa.

”Spiraali muodostuu vesitaloudeltaan mielenkiintoiseksi, koska vesi valuu ylhäältä alaspäin”, permakulttuurikouluttaja Ilkka Aula kertoo. ”Kostean paikan kasveja voi istuttaa alas ja kuivan paikan kasveja ylös.”

Ylös kannattaa sijoittaa esimerkiksi timjami ja basilika. Alas kostealle paikalle sopivat sen sijaan minttu, tilli ja sitruunamelissa.

Yrttispiraaliin tulee myös valon ja varjon vaihtelua, koska se on kohtalaisen korkea. Varjon puolelle voi istuttaa vaikkapa sipuleita, jotka viihtyvät melkein missä tahansa.

Korkeuden vuoksi lumi sulaa yrttispiraalin päältä usein ensimmäisenä.

Kuva: Ilkka Aula

permakulttuuripuutarhayrttispiraali

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.