36. Vesijalanjälki pienemmäksi

Suomalaisen vesijalanjälki on 3800 litraa vettä vuorokaudessa, josta noin 140 litraa kuluu peseytymiseen, ruuanlaittoon ja vessanpöntön huuhteluun. Loppu on ruuan, juoman, vaatteiden ja muiden kulutustuotteiden tuotannosta syntyvää niin sanottua piilokulutusta. Vesijalanjälkeä voi pienentää omilla valinnoillaan.

37. Suosi teetä

Silläkin on väliä, mitä hörppää palanpainikkeeksi esimerkiksi aamupalalla. Yhden teekupillisen tuottaminen kuluttaa noin 35 litraa vettä. Vastaavasti kahvikupillisen tuottamiseen hulahtaa 140 litraa vettä.

38. Suosi kotimaista tomaattia

Kasviksissa kannattaa suosia kotimaista ja kausituotteita aina, kun mahdollista. Kotimaiseen tomaattikiloon on käytetty 13 litraa vettä, ja espanjalaisen tuontitomaattikilon vesijalanjälki on puolestaan 53 litraa.

39. Popsi perunaa

Pian ovat kotimaiset uudet perunat taas parhaimmillaan. Perunakilon vesijalanjälki on 900 litraa, kun vastaavasti esimerkiksi soijapapukilon luku on 1800 litraa.

40. Vältä veden lotraamista

Suihkussa vettä virtaa keskimäärin 12 litraa minuutissa. Lyhentämällä suihkutteluaikaa muutamilla minuuteilla on helppo säästää myös vettä.

sata askeltavedenkulutusvesi

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!