Olimme retkellä, kun ukonilma yllätti. Sateella erään kannon päästä tuprahteli jatkuvasti pieniä pöllähdyksiä kuin savua. Mitä se olisi voinut olla?

Pöllähdykset ovat itiöitä, ja melko varmasti kyseessä oli sieni tai limasieni – limasienet eivät ole oikeita sieniä, vaan muodostavat oman eliöryhmänsä, joka sijoitetaan milloin eläimiin, milloin sieniin. Limasieniä on esitelty Suomen Luonnossa usein – viimeksi numerossa 7/2009. Sadepisarat voivat täräytellä itiöitä lentoon myös sammalten itiöpesäkkeistä.

Usein kuvittelemme, että itiöt leviävät kuivalla säällä. Useilla sienillä näin onkin, mutta muutamat sienet lähettävät itiönsä lentoon sadesäällä. Helpoimmin sen voi nähdä tuhkeloilla (kuvassa), mutta pisarat tupsauttavat itiöitä ilmaan monista muistakin sienistä. Koska kysyjät eivät huomanneet selvää itiöiden lähdettä, kannon päässä oli todennäköisesti pieniä maljakkaita tai rupimaisia kotelosieniä.

Tuhkeloiden itiöemän kuori kuivuu nahkamaiseksi, ja itiöitä voi pölläytellä ilmaan puristelemalla itiöemää tai tallaamalla sen päälle. Luonnossa tuulen pyörteetkin nostavat itiöitä lentoon, mutta näyttävin tupsahdus sieneen koskematta syntyy, kun itiöemän sisälle putoaa vesipisara. Ilmiötä voi jäljitellä pudottelemalla pillillä yksittäisiä pisaroita itiöemään.

 

itiötsienituhkelo

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €