Arosuohaukkanaaras Selja näyttää onnistuneen pesinnässä toistaiseksi hyvin. Tutkija Ari-Pekka Auvinen löysi Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Suomen Luonnon seuraaman linnun pesästä viisi kuoriutumatonta munaa. Kuoriutumisen pitäisi tapahtua aivan näinä päivinä, koska Seljan paikannukset vakiintuivat reviirille jo kuukautta aiemmin, 16. toukokuuta.

”Aika myöhäinen ajankohta tämä on, kun munat eivät ole vielä kuoriutuneet, mutta nythän Selja pesii pohjoisempana kuin vuotta aiemmin”, Auvinen muistuttaa. Seljan viimekesäinen reviiri oli Siikajoella, Oulun eteläpuolella, kun tämänkesäinen on Tornion seudulla. Aivan ensiksi Selja näytti jäävän jopa Ruotsin puolelle rajaa, mutta juuri ennen muninnan alkua se vähän liikahti. Tällainen käytös näyttää olevan arosuohaukoille tyypillistä.

Myös Seljan munien määrä on tavanomainen.

”Viisi munaa on se arosuohaukkojen tavallinen, hyvä tulos”, Auvinen kertoo.

Auvisen mukaan seuraavat kolme–neljä viikkoa ovat hyvin herkät pesinnän onnistumisen kannalta, koska arosuohaukka on maapesijä. Supikoiran, ketun ja minkin kaltaiset nisäkäspedot voivat helposti tappaa kaikki poikaset, jos osuvat paikalle. Myös huuhkaja voi aiheuttaa koko pesinnän tuhoutumisen. Heinäkuun puolivälin jälkeen poikaset alkavat sitten hajaantua, eikä kaikkien kuolema kerralla ole enää yhtä todennäköistä.

Selja sai lähettimensä viime vuoden heinäkuussa. Silloin lintu käyttäytyi Auvisen mukaan rohkeammin. Kun hän nyt lähestyi pesäpaikkaa, Selja oli arka ja kaikkosi nopeasti.

”Selja otettiin viime vuonna kiinni, ja sellainen voi tietysti vaikuttaa. Toisaalta kuoriutuminen oli lähellä, ja paikkakin on nyt vähän sellainen, että lintu näki minut jo kaukaa. Koiras varoitteli innokkaasti viereiseltä hakkuuaukolta.”

Auvinen suunnittelee riisuvansa Seljalta lähettimen tänä kesänä ja siirtävänsä toiselle arosuohaukalle, jotta saisi tutkimustietoa mahdollisimman monesta eri yksilöstä. Suomen Luonto seuraa Seljan vaiheita niin kauan, kun lähetin on sillä.

 

Auvinen sai Seljasta uuden kuvan talven muuttomatkan jälkeen. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Seljan koiras on rengastamaton lintu, ja todennäköisesti eri yksilö kuin viime kesänä, koska reviiri on eri paikassa. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

arosuohaukkaMunarosvopesintäselja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.