Kun viimeksi kerroimme arosuohaukka Seljan liikkeistä, se oli Espanjassa. Silloin arvuuttelimme, että lintu saattaisi jäädä talvehtimaankin Espanjaan, osa arosuhaukoista näet viettää talven Välimeren ympäristössä.

Selja näyttää kuitenkin noudattelevan samaa muuttoreittiä kuin sen aikaisempi virkasisko Potku. Potku sai gps-lähettimen Suomessa heinäkuussa 2015 ja lensi sitten Gibralttarin kautta Länsi-Afrikkaan ja takaisin kaksi kertaa ennen kuin lähetin hiljeni. Potkulla oli tapa viettää talvensa Mauritaniassa.

Selja on ollut paljon Potkua hitaampi, mutta se on pysynyt hyvin tarkasti samalla muuttoreitillä. Jokin turistikoheissa näyttää viehättävän sitä, Selja on näet kiertänyt Marokossa jo Casablancan esikaupungit, Marrakeshin liepeet ja käynyt Agadirissakin. Kaikki nämä ovat suomalaisten tuntemia lomapaikkoja.

Selja elää juuri nyt hyvin karussa maisemassa. Marokon mittapuulla on kuitenkin vuoden sateisin aika, talvi. Marraskuun aikana Agadirissa sataa keskimäärin peräti kolmena päivä, ja vettä voi kertyä 29 milliä.

Kun Seljasta saatiin paikannustietoja 20. marraskuuta, se oli hyvän matkaa Agadirin eteläpuolella, kausikuivan joen eli vadin reunalla. Satelliittikuvassa vadi oli aivan kuiva. Kuva ei ole tietenkään tuore, joten Selja saattoi nähdä maiseman kovin toisenlaisena. Se sahasi edestakaisin vadin lähistöllä kokonaisen viikon, ehkä paksuhyppymyyrien, gerbiilien ja marokonmaaoravien perässä, ennen kuin jatkoi matkaansa kohti etelää. Nyt Selja on jo lähellä Etelä-Saharan itsehallintoalueen sekä Mauritanian rajaa. Sen matka jatkuu vielä.

Tässä maisemassa Marokon Agadirin eteläpuolella Selja saalisteli yhden viikon. Kuva: Google Maps

arosuohaukkaCircus macrourusgps-paikannussatelliittiseurantaseljasyysmuutto

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.