Suomen kansallislintu laulujoutsen on voimissaan. Lintuharrastusjärjestö BirdLife Suomen lokakuisessa Joutsenbongauksessa havaittiin lähes 58 000 laulujoutsenta ja pesivien parien määrän tiedetään olevan noin 10 000. Komeita lukuja, jos niitä vertaa vuoteen 1949. Tuolloin laulujoutsenia eli lähinnä Lapin perukoilla vaatimattomat 15 paria.

Varmimmin laulujoutsenen tapaa pesimäaikaan reheviltä järviltä ja lahdilta. Syksyisin isot vaaleat viivyttelevät suurin joukoin muun muassa merenlahdissa ja sisävesien virtapaikoissa. Talven tullen ne muuttavat sulien perässä etelämmäksi.

Laulujoutsenen fanfaareja kuullaan taas maalis–huhtikuussa. Silloin on usein vielä kylmä ja luntakin saattaa olla maassa. Kun nämä puolisukeltajat nukkuvat hiljaa paikallaan tai kurkottelevat pyrstö pystyssä vesikasveja veden alta, voi linnun sekoittaa lumikasaan. Tämä lienee tarkoituskin.

Kuuntele, millaista ääntä joutsenet pitävät lentäessään.

kansallislintulaulujoutsenlinnun ääni