Sinivuokot ovat kukkineet tänä vuonna iloisesti paikoitellen jo maaliskuun puolivälistä alkaen. Maaliskuun lopulla leuto sää olikin innostanut sinivuokot nousemaan maasta runsain mitoin läpi eteläisen Suomen, jopa pari kolme viikkoa tavallista aikaisemmin. Nyt pääkukinta alkaa sinivuokoilla olla paikoin jo lopuillaan. Valkovuokkojen aika on sen sijaan vasta alkamassa.

Sinivuokko on leskenlehden rinnalla kevään ensi kukkia. Valkovuokko kukkii selvästi sinivuokkoa myöhemmin ja runsastuu yleensä viimeistään äitienpäivän tienoilla. Tänä vuonna huhtikuun alkupuolisko oli säätilaltaan tavanomaisen viileä, mikä on näkynyt kevään kulun hidastumisena lähes normaaliin tahtiinsa. Koleus on jarruttanut myös valkovuokkojen kukintaa, joten ne ovat lähteneet kasvuun vain hieman aikataulustaan edellä. Valkovuokkojen pääkukinta sijoittunee tänä vuonna vapun tienoille.

Muita Kevätseurannan kukkia saadaan luultavasti vielä odottaa. Käenkaalin kukista on kuitenkin jo tehty muutama havainto. Rentukat alkavat todennäköisesti kukkia huhtikuun lopulla, mustikat taas vasta toukokuun puolivälissä.

 

Lähde mukaan kevään tuloon, tarkkaile luontoa ja ilmoita havainnoistasi!
www.kevatseuranta.fi

kevätseurantasinivuokkovalkovuokko

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.