Suomalainen syö reilut viisi kiloa sipulia vuodessa: valkosipuli, punasipuli ja keltasipuli ovat tavallisimmat, mutta niiden lisäksi markkinoilla on parikymmentä muuta sipulia vihreistä salaattisipuleista hopeasipuliin.

Syksyn flunssakauteen voi varautua nauttimalla sipulimaitoa tai valkosipulia. Tieteellisesti on todistettu, että sipuli laskee kolesterolia ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Terveysvaikutukset perustuvat orgaanisiin rikkiyhdisteisiin ja flavonoideihin.

Sipulin rikkiyhdisteet ovat sulfidipitoisia eteerisiä öljyjä,jotka avaavat hengitysteitä ja helpottavat flunssaista oloa.


MAUKKAITA SIPULIRESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!


Hillotut punasipulit

6 punasipulia
1 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl
sokeria

Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan vesi, etikka ja sokeri. Anna kiehahtaa.
Lisää viipaloidut sipulit ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Jäähdytä seos kattilassa liemineen ja purkita haaleana.

Sipulikeitto

4 isoa sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1,5 l kasvislientä
1 tl timjamia
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit miedolla lämmöllä noin vartti.
Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja kasvisliemi. Anna keiton hautua 45 minuuttia. Mausta.

Sipulileipäset

2 dl lämmintä vettä
2 dl lämmintä maitoa
1 pussi kuivahiivaa
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 dl emmental juustoraastetta
1 1/2 dl paahdettua sipulirouhetta
loraus öljyä
vehnäjauhoja
seesaminsiemeniä

Laita kulhoon lämpimät nesteet ja hiiva. Lisää sokeri ja suola,sekä loraus öljyä, sekoita. Lisää kaurahiutaleet ja sipulirouhe sekä juustoraaste. Lisää lopuksi vehnäjauhoja niin että taikinaa voi vaivata. Kohota taikinaa puolisen tuntia liinan alla.
Tee taikinasta pötkö ja jaa osiin, pyörittele sämpylöiksi tai litteiksi leipäsiksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota.
Tee ristikkokuviot leipien pintaan, voitele öljyllä ja ripottele halutessasi päälle seesamin siemeniä.
Paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10 minuuttia.

Simppeli sipulisalaatti

Jäävuorisalaattia
punasipulia
ruohosipulia
purjoa
persiljaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
pieni loraus omenaviinietikkaa
mustapippuria

Pilko salaatti, sipulit ja persilja. Sekoita kastike ainekset ja kaada salaatin päälle.

reseptisipuli

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!