Saimaannorppia suojaava verkkokalastuskielto loppuu Saimaalla kesäkuun lopussa. Kuutteja ei ole viime vuosien rajoitusaikana kuollut kalaverkkoihin. Suomen luonnonsuojeluliitto on varoittanut verkkokuolemien siirtymisestä loppukesälle ja vaatinut verkkorajoitusten laajentamista vähintään elokuun loppuun. Määräysten vastaisiin katiskoihin on kuollut viime vuosina useampi kuutti. Luonnonsuojeluliiton kampanja norpalle turvallisten katiskojen puolesta on vähentänyt vaaraa.

Verkot on kielletty norppavesillä 15.4. -30.6. Vuotuiset kalastusrajoitukset alkoivat vuonna 2010.

Vuosittain tietoon tulleiden kalanpyydyskuolemien määrä on kuitenkin pysynyt samalla tasolla keväisestä verkkokalastuskiellosta huolimatta, kun pyydyskuolemat ovat siirtyneet loppukesälle ja syksylle. Viime kesänä verkkoihin kuoli neljä nuorta kuuttia heti heinäkuussa verkkokalastuskiellon päätyttyä.

”Toivomme saimaalaisten asentavan katiskoihinsa nielurajoittimet ja jättävän loppukesäksi verkot pois, jotta viime vuoden murhenäytelmä ei toistuisi”, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen kertoo.

Kalastusrajoitusalueella katiskoissa tulee olla ympäri vuoden nielurajoitin, koska löysänieluiset katiskat voivat olla kuuteilla vaarallisia. Vahva nielurajoitin estää katiskan nielun laajenemisen yli 15 cm leveäksi, jolloin kuutti ei pääse tunkeutumaan katiskaan kalojen perässä.

 

Lue lisää Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta >>

kalastuskieltosaimaannorppaSuomen luonnonsuojeluliitto

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.