Mustikanlehdellä napottaa pieni, töpäkkä hämähäkki. Seuraavassa silmänräpäyksessä se katoaa ja ilmestyy viereiselle lehdelle. Se jää tarkkailemaan tulijaa, pyöreillä silmillään. Marjaämpäri unohtuu mättäälle.

Hyppyhämähäkillä on kaksi suurta, eteenpäin katsovaa silmää. Niiden vetoava katse ja pörröiset pedipalpit (leukaraajat) luovat suorastaan hellyttävän koiranpentuilmeen. Hyppyhämähäkin söpöys on kiistämätön tosiseikka, mutta piirteet eivät ole kehittyneet rapsutuksien kerjäämiseen vaan saalistamiseen.

Etusilmien taakse kätkeytyy poikkeuksellisen monipuolista anatomiaa. Muiden niveljalkaisten silmiin verrattuna ne näkevät tarkemmin ja erottavat enemmän värejä. Niillä hyppyhämähäkki pystyy myös hahmottamaan kolmiulotteisen tilan. Terävän näön alue on vain muutaman asteen levyinen, mutta se on liikkuva, joten katsetta suuntaamalla hämähäkki yltää ihmissilmiä laajempaan näkökenttään. Muut silmäparit laajentavat näkymää entisestään, joskin niiden näkökyky on etusilmiä heikompi.

Silmissä piilee myös hyppyhämähäkin äly. Sen silmähermo on kokoonsa nähden ihmeellisen oppimiskykyinen, ja lopputuloksena on näppärä saalistaja, joka suunnittelee parhaan reitin saaliin luo ja hyppää lopuksi kimppuun salamannopeasti.

Sähäkkä hyppy on hydrauliikkaa. Hämähäkki rentouttaa takajalkansa ja ojentaa ne sitten ponnistukseen muuttamalla ruumiinnesteidensä painetta. Vaikka reitti on ennalta katsottu, hyppyhämähäkki varmistaa loikan turvaseitillä. Varmistuksesta on hyötyä myös karkuun sännätessä, kun matkasuunnitelman viilaamiseen ei jää aikaa.

Useimmilla hyppyhämähäkeillä on sympaattinen, pörröinen pinta ja hapsottava otsatukka. Kyse ei kuitenkaan ole turkista, vaan valtavasta määrästä aistielimiä. Joka karvaan liittyy oma hermo, ja niitä on moneen lähtöön: kosketuksen tai ilmavirran aistimiseen, haistamiseen ja maistamiseen. Joillakin lajeilla karvat ovat myös värikkäitä, ja niillä hurmataan kumppani.

Pikkuruiseen pakettiin mahtuu paljon, ja söpöys tulee ikään kuin kaupan päälle. Siitäkin on omalla tavallaan hyötyä, sillä monet hämähäkkejä vieroksuvat ihmiset saattavat tykästyä hyppyhämähäkkeihin. Tämä voi jopa säästää ne liiskatuksi tulemiselta – kilpailuetu sekin!

Juttua varten on haastateltu asiantuntija Tapio Kujalaa.

Lähde hämähäkkiretkelle!

Hyppyhämähäkit eli hypykit

Salticidae-heimo

Ulkonäkö: Pieniä ja lyhytjalkaisia hämähäkkejä, joiden erikoisuus on suuri, eteenpäin katsova silmäpari. Suomesta on löydetty 42 lajia hyppyhämähäkkejä. Ne kuuluvat 18 eri sukuun.

Ravinto: Eivät saalista verkoilla, vaan nimensä mukaisesti hyppäämällä saalishyönteisen kimppuun. Hypykkien on todettu myös imevän kasveista nesteitä ravinnokseen.

Elinympäristö: Viihtyvät erityisesti paahteisilla paikoilla, kuten hakkuuaukoilla, mutta lajista riippuen elävät monenlaisissa ympäristöissä. Mustikkametsässä voi törmätä kangassirppihypykkiin, kaislikossa ruokohypykkiin ja talon seinustalla seeprahypykkiin.

hyppyhämähäkkihypykkihämähäkit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.