Teksti: Soili Stenroos

Suomesta tunnetaan hieman yli 2000 jäkälälajia, joista neljännes on uhanalaisia. Uhanalaisten jäkälälajien määrä on kasvanut parilla sadalla 10 vuodessa; useimmat ovat pieniä rupijäkäliä.

On tärkeää suojella jäkälien elinympäristöjä. Esimerkiksi vanhat metsät, jalopuumetsät, kalkkikalliot ja tunturit ovat tärkeitä puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten jäkälälajien kasvupaikkoja.

Kasvuympäristöjen suojelemiseen tarvitaan jo järeitä keinoja, mutta jokainen voi tehdä jotain jäkälien hyväksi. Nyt, kun ulkoilumaastot ovat olleet poikkeuksellisen kovalla käytöllä, on entistä tärkeämpää katsella tarkemmin ympärilleen.

Pääsin kesällä itäisen Suomenlahden saaristoon. Edellisen kerran näin koskemattomia jäkälikköjä vuonna 1990, tuolloin Hailuodossa. Kokemus oli nyt yhtä pysäyttävä kuin silloin, niin uskomattoman muhkeita terveet torvi- ja poronjäkäliköt olivat.

Maalla ja kallioilla kasvavat jäkälät ovat herkkiä tallaamiselle. Kuivana ne murtuvat jalan alla, sateella ne ovat pehmeitä ja hiertyvät irti alustastaan. Se ei ole yhdentekevää, koska tuhoutuneiden jäkälikköjen uusiutuminen voi kestää kymmeniä vuosia!

Tallattujen jäkäläkasvustojen toipuminen vie vuosikymmeniä. Kuva: Soili Stenroos

Maastossa kannattaa pysytellä poluilla. Maastopyörillä ja mopoilla ei pitäisi ajaa jäkäliköillä lainkaan. Monilla suosituilla virkistysalueilla ei ole pitkospuita tai rakennettuja polkuja, ja monet pikkupolut risteilevät halkoen jäkälikköjä ja kasvillisuutta. Olisiko meidän kenties mahdollista tehdä aloitteita ja tempauksia pitkospuu- tai polkuverkostojen saamiseksi suosikkialueille?

Suomen kaikkia jäkäliä ei vielä tunneta. Jos jäkälille suotuisia ympäristöjä kulutetaan liikaa, emme koskaan ehdikään löytää vielä tuntemattomia lajeja. Pidetään siis yhdessä huolta luonnostamme. Jokin huomaamaton jäkälälaji jalkamme alla saattaa olla harvinainen tai kokonaan löytämättä ja tuntematta. Hyvinvoiva luonto myös palkitsee kulkijaa kauneudellaan!

 

Lähde: Pykälä, J. ym. 2019. Jäkälät. Teoksessa: Hyvärinen, E. (toim.) Suomen lajien uhanalaisuus. Punainen kirja 2019. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki 263-312.

Lajikoulu: Mikä jäkälä!

jäkälien suojelujäkälikköSoili Stenroossuojele jäkäliä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.