Suomalainen gps-lähetintä kantanut nuori mehiläishaukka ammuttiin Kongon demokraattisessa tasavallassa 9. joulukuuta 2023. Haukka surmattiin Nia-Nian kylän liepeillä maan itäosissa.

”Haukkoja ammutaan valitettavan paljon”, kertoo tutkija Patrik Byholm ammattikorkeakoulu Novi­asta. Tieto kuolleesta haukasta kiiri Suomeen vain 
parissa päivässä Facebookin välityksellä.

Rengastaja Teemu Honkanen oli elokuussa Paraisilla laittanut lähettimen ja renkaan Nia-Niassa joulukuussa ammutulle haukalle. Haukka oli mukana saksalaisen Max Planck Institute for Ornithologyn tutkimuksessa, jossa selvitetään nuorten mehiläishaukkojen muuttoreittien muutoksia linnun vanhetessa.

Byholm kertoo, että nuoret haukat elävät Afrikassa vuoden tai pari, ja muuttavat myös Afrikan sisällä, sadoista jopa tuhanteen kilometriin.

Nyt Afrikassa talvehtii noin 30 nuorta lähetinhaukkaa. Niistä 11 on ollut säännöllisesti gps-verkon kantamassa. Muiden kohtalo selviää ajan myötä. Yksi haukoista ehti kerran olla kateissa seitsemän kuukautta, ennen kuin se palasi gps-verkon kantavuusalueelle.

Afrikkamehiläishaukkatalvehtiminen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.